«Ένιωθα υπό πολιορκία»
Για το κυνηγητό που εξαπολύουν εναντίον τους τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, με αναφορές και στα σκάνδαλα των υποκλοπών που πλήττουν τις ταμπλόιντ εφημερίδες, καταθέτουν πλήθος Βρετανών διασημοτήτων και μη.
«Ο βρετανικός Τύπος με έκανε να νιώθω σαν να είμαι υπό πολιορκία» είπε η συγγραφέας Τζ.Κ.Ρόουλινγκ, ενώ η ηθοποιός Σιένα Μίλερ δήλωσε ότι «αισθάνθηκε σαν να ζούσε σε βιντεοπαιχνίδι».
Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, Τζόαν Ρόουλινγκ, κατέθεσε, στο πλαίσιο έρευνας για την ηθική των μίντια, ότι δημοσιογράφοι είχαν «κατασκηνώσει» έξω από το σπίτι της, ενώ έφτασαν μέχρι το σημείο να τοποθετήσουν ένα σημείωμα στην σχολική τσάντα της 5χρονης κόρης της.
«Είναι απειλητικό να έχεις κάποιον να σε παρακολουθεί» δήλωσε η Ρόουλινγκ.
Η Βρετανίδα συγγραφέας θυμήθηκε τη φορά που η 5χρονη τότε κόρη της επέστρεψε από το σχολείο και μέσα στην σχολική της τσάντα βρήκε ένα σημείωμα από κάποιον δημοσιογράφο. «Αισθάνθηκα παραβιασμένη» είπε.
«Είναι τόσο δύσκολο να περιγράψω πόσο θυμωμένη ένιωσα που το σχολείο της 5χρονης κόρης μου δεν ήταν πλέον ασφαλές από τους δημοσιογράφους» είπε.
Μέχρι τη γέννηση των δύο άλλων παιδιών της το 2003 και το 2005, η Τζόαν Ρόουλινγκ είπε ότι ο έλεγχος ήταν «σαν να βρισκόμουν υπό πολιορκία, σαν να ήμουν όμηρος».
Νωρίτερα, είχε καταθέσει η ηθοποιός Σιένα Μίλερ, η οποία είπε στην επιτροπή Λίβεσον ότι είχε περίπου 15 ανθρώπους να την ακολουθούν όταν πρωτοέγινε διάσημη, στα 21 της.
«Για αρκετά χρόνια με κυνηγούσαν 10 με 15 άτομα, σχεδόν καθημερινά» είπε. «Με έφτυναν, με έβριζαν» πρόσθεσε η 29χρονη σήμερα Μίλερ.
Σημείωσε ότι ένιωθε «παρανοϊκή» και τρομοκρατημένη από το μακροχρόνιο κυνηγητό των παπαράτσι και από τις υποκλοπές των τηλεφωνικών της συνομιλιών.
Τόνισε ότι βλέποντας προσωπικές της ιστορίες να διαρρέουν στα μέσα ενημέρωσης, κατηγόρησε τους φίλους και την οικογένειά της ότι τις διέρρευσαν στον Τύπο, ενώ στην πραγματικότητα οι ιστορίες προήλθαν από υποκλοπές που πραγματοποίησε η εφημερίδα του ομίλου Μέρντοχ, News of the World.
Είπε ότι ειδικά την περίοδο της σχέσης της με τον Τζουντ Λο αισθανόταν «παραβίαση, παράνοια και πολύ μεγάλη ανησυχία, συνεχώς».
«Ένιωθα λες και ζούσα σε κάποιο βιντεοπαιχνίδι» είπε.
Στην επιτροπή έχει καταθέσει και το πρώην αφεντικό της Φόρμουλα Ένα, Μαξ Μόσλεϊ, ο οποίος δήλωσε ότι η News of the World έβαλε στόχο να τον καταστρέψει όταν της άσκησε μήνυση, επειδή δημοσίευσε άρθρο σχετικά με τη σεξουαλική του ζωή. Ο Μόσλεϊ έστρεψε τα πυρά του και κατά του εκδότη της Daily Mail.
Τα παράπονά τους έχουν καταθέσει στην επιτροπή και οι γονείς της Μαντλίν ΜακΚαν, Κέιτ και Τζέρι, οι οποίοι μίλησαν για τις «αηδιαστικές» και «προσβλητικές» ιστορίες που δημοσίευσαν για αυτούς τα βρετανικά ΜΜΕ.
Η μητέρα του κοριτσιού που εξαφανίστηκε στην Πορτογαλία πριν από τέσσερα χρόνια δήλωσε ότι αισθάνθηκε «παραβίαση» όταν είδε να δημοσιεύονται στην εφημερίδα του Μέρντοχ τα προσωπικά της ημερολόγια.
Η εφημερίδα «δεν έδειξε κανένα σεβασμό σε μια μητέρα που θρηνούσε» είπε. «Έγραψα αυτές τις λέξεις, τις σκέψεις μου, στην πιο απελπισμένη στιγμή της ζωής μου» δήλωσε.
Το ζεύγος ΜακΚαν κατέθεσε ότι δημοσιογράφοι είχαν κατασκηνώσει έξω από το σπίτι τους και ότι συχνά τρομοκρατούσαν τα δύο μικρότερα παιδιά τους.
Μια διαφορετική προσέγγιση ακολούθησε ο ηθοποιός Στιβ Κούγκαν. «Είναι όπως η μαφία. Για αυτούς είναι απλά δουλειά», κατέθεσε στην επιτροπή πριν από μερικές ημέρες, προσθέτοντας ότι χάρη στον Τύπο η ντουλάπα του είναι πλέον ελεύθερη από σκελετούς.
«Χωρίς να το θέλουν με έκαναν να είμαι στο απυρόβλητο» πρόσθεσε, περιγράφοντας το κυνηγητό από τους δημοσιογράφους ως μία «ψύχραιμη κοινωνικοπαθητική πράξη από ανθρώπους που λειτουργούν σε ένα αμοραλιστικό σύμπαν».
Η πρώην σύμβουλος της Ελ Μακφέρσον είπε στην επιτροπή ότι αναγκάστηκε να λάβει ψυχιατρική βοήθεια, όταν η πρώην διάσημη εργοδότριά της την απέλυσε, κατηγορώντας την ότι διαρρέει ιστορίες στον Τύπο. Στην πραγματικότητα, οι ιστορίες προέρχονταν από τον τηλεφωνητή της Μακφέρσον, στον οποίο είχε πρόσβαση η News of the World.
«Μπροστάρης» της έρευνας θεωρείται ο Χιού Γκραντ, ο οποίος έχει, επίσης, καταθέσει στην επιτροπή.
Στην κατάθεσή του, ο 51χρονος ηθοποιός εξέφρασε τις υποψίες του ότι η εφημερίδα Mail on Sunday παρακολουθούσε συστηματικά και για μεγάλο διάστημα το τηλέφωνο του κατέθεσε σε επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου.
Ο ηθοποιός περιέγραψε σειρά περιστατικών όπου δημοσιογράφοι ταμπλόιντ εντύπων –όχι μόνο του Μέρντοχ– παραβίασαν την ιδιωτικότητά του για να μάθουν για τις σχέσεις του.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ζήτησε δικαστική έρευνα υπό το λόρδο Λίβεσον σχετικά με τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης στη Βρετανία, με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών του ομίλου Μέρντοχ.
Ο δικαστής θα λάβει καταθέσεις από θύματα των υποκλοπών και άλλους εμπλεκόμενους ώστε να εξετάσει «την κουλτούρα, τις πρακτικές και την ηθική του Τύπου», με σκοπό να κρίνει μεταξύ άλλων κατά πόσο χρειάζεται μια εξωτερική αρχή εποπτείας, που δε θα απαρτίζεται από ανθρώπους των ΜΜΕ.
Η δεύτερη φάση της έρευνας, μετά την ολοκλήρωση της αστυνομικής έρευνας, θα εξετάσει τυχόν παρανομίες δημοσιογράφων, αλλά και τις ευθύνες της αστυνομίας.
Τα πορίσματα της έρευνας του λόρδου Λίβεσον αναμένονται μέσα στο 2012.
Πηγή: in
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου