Ads 468x60px

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Για αλλαγή στάσης στο θέμα της λαθρομετανάστευσης κατηγορεί την Ελλάδα η ΕΕ


Παλινωδίες, προχειρότητες και παντελή έλλειψη σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών στον Έβρο αναδεικνύονται από την απάντηση που έδωσε η Κομισιόν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Παπανικολάου. Άλλα σχεδίαζε η κυβέρνηση στην αρχή, άλλα αποφάσισε να κάνει τελικά και έφτασε πλέον στο τέλος του 2011 να αγωνιά για την έγκριση της χρηματοδότησης των πλάνων της από τις Βρυξέλλες. Στην αρχή προέκρινε προσωρινή λύση με την ενοικίαση εγκαταστάσεων και σήμερα, όπως λέει η Κομισιόν, «αναθεώρησε την πρότασή της» και κατέθεσε σχέδιο για τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων. Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η περάτωση των πρώτων ετήσιων προγραμμάτων για το 2007 και το 2008 βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα»!

Στην απάντηση σημειώνεται ότι το συνολικό πόσο που διατίθεται από την Ε.Ε. το 2011 στην Ελλάδα από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, ανέρχεται στα 40.919.760 ευρώ και είναι άμεσα διαθέσιμο, ενώ την ίδια στιγμή διαπιστώνεται αλλαγή στις αρχικές ελληνικές θέσεις και προτάσεις για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στην περιοχή του Έβρου.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στον Έβρο επιδεινώνεται. Η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων αναφέρει ότι μόνο τον μήνα Οκτώβριο υπολογίζεται ότι εισήλθαν παράνομα 9.700 άτομα. Εξάλλου, μόλις σήμερα η FRONTEX έφερε στο φως στοιχεία τα οποία τουλάχιστον προβληματίζουν. Παρά την συνεχή παρουσία της υπηρεσίας στην περιοχή προκύπτει ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου αναφέρθηκαν 2.237 συλλήψεις με τον ημερήσιο μέσο όρο παράνομων διελεύσεων να ανέρχονται στα 320 άτομα. Μάλιστα, και ενώ από τις αρχές Μαρτίου η επιχείρηση «Ποσειδών» είναι σε εξέλιξη στον Έβρο, αντί μείωσης οι παράνομες διελεύσεις παρουσίασαν σημαντική αύξηση (400 την εβδομάδα τον Μάρτιο, 800 τον Μάιο, 1300 τον Ιούλιο και 1600 ανά εβδομάδα τον Αύγουστο). Είναι χαρακτηριστικό ότι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Σεπτεμβρίου 2011 δεν παρουσιάστηκε καμία σημαντική μεταβολή στον όγκο της παράνομης μετανάστευσης σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, παρά το ότι η ευρωπαϊκή υπηρεσία έχει έντονη παρουσία στην περιοχή.    

Με δεύτερο ερώτημά του και καθώς η Επιτροπή μέχρι τα τέλη Ιουλίου δεν είχε λάβει αίτημα από την Ελλάδα για την ενίσχυση της κατασκευής νέων, μόνιμων εγκαταστάσεων κράτησης παράνομων μεταναστών αλλά της είχε γνωστοποιηθεί μόνο μία  προσωρινή λύση για μίσθωση και ανακαίνιση πρώην εργοστασίου στην περιφέρεια του Έβρου, ο κ. Παπανικολάου θέλησε να πληροφορηθεί την αξιολόγηση της Επιτροπής σχετικά με την νέα ελληνική πρόταση που αφορά στη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων.
Η Σουηδή Επίτροπος σημείωσε πως η νέα ελληνική πρόταση προκρίνει την αγορά και ανακαίνιση ενός πρώην εργοστασίου στην περιοχή της Ορεστιάδας και μετατροπή του σε κοινή μονάδα που θα εξυπηρετεί τόσο τον έλεγχο, όσο και την κράτηση ατόμων (δύο χωριστά κέντρα στο ίδιο σημείο), τις προπαρασκευαστικές εργασίες προσαρμογής ενός πρώην στρατοπέδου στην Καρωτή, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί τόσο για τον έλεγχο όσο και για την κράτηση ατόμων (δύο χωριστά κέντρα στο ίδιο σημείο) και την κατασκευή ενός κέντρου ελέγχου ατόμων στο Φυλάκιο. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη συγκεκριμένη δράση θα είναι 10.000.000 ευρώ και θα συγχρηματοδοτηθεί κατά 75% από την ΕΕ.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Οι παράνομες εισροές από την περιοχή του Έβρου έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και πλησιάζουν τις 10.000 μηνιαίως. Η κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση, αντιλήφθηκε ότι τα προσωρινά μέτρα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης δεν είναι ούτε βιώσιμα ούτε αποτελεσματικά. Η αλλαγή, όμως των ελληνικών προτάσεων για το ετήσιο πρόγραμμα λίγο πριν το τέλος του 2011 και έπειτα από πολλές παλινωδίες, αποδεικνύουν την έλλειψη στοχευμένης και συγκεκριμένης εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής. Χρήματα από τους ευρωπαϊκούς πόρους υπάρχουν και είναι σημαντικά για την Ελλάδα. Απομένει και η κατάρτιση μίας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής στα μεταναστευτικά ζητήματα που θα αξιοπιεί στο ακέραιο τους ευρωπαϊκούς πόρους που απομένουν μέχρι το 2014 και θα προβλέπει βέλτιστες δράσεις για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος".
Πηγή: onalert

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts...';

LinkWithin