Ads 468x60px

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η Φιλοσοφία του Feng Shui


Ο χώρος που περνάμε τις περισσότερες ώρες της μέρας μας επηρεάζει τη διάθεσή μας, γεγονός που έχει αντίκτυπο σε όλες τις πλευρές της καθημερινότητας μας. Η κινέζικη φιλοσοφία του Feng Shui συμπυκνώνει μια ολόκληρη φιλοσοφία που διαπνέεται από χρυσούς κανόνες που μας βοηθούν στη δημιουργία ενός χώρου όπου υπερισχύει η θετική ενέργεια. Η κυριολεκτική σημασία των λέξεων «feng» και «shui» είναι αέρας και νερό, δηλαδή τα δυο βασικά στοιχεία που χαρίζουν στη γη το σχήμα της.

Η αρχαία αυτή ασιατική επιστήμη αναπτύχθηκε στις αυτοκρατορικές αυλές πριν 5.000 χρόνια. Παρατηρώντας τον ήλιο, τα αστέρια, την κίνηση του νερού και όλα τα στοιχεία της φύσης οι επιστήμονες της εποχής κατέληξαν ότι ο άνθρωπος είναι ένα αλληλένδετο κομμάτι της αλυσίδας της φύσης και πως το κάθε στοιχείο επηρέαζε τα υπόλοιπα ανάλογα με τη θέση του τη συγκεκριμένη εποχή στον κύκλο της ζωής. Είναι λοιπόν μια τέχνη διαρρύθμισης χώρων και τοποθέτησης αντικειμένων για την καλύτερη ροή θετικής ενέργειας και την απόκτηση ευτυχίας, πλούτου, αρμονίας και υγείας των ατόμων που κατοικούν μέσα σε αυτούς τους χώρους. Ο πρωταρχικός στόχος του Feng Shui είναι η τοποθέτηση του ανθρώπου και του οικοδομημένου περιβάλλοντός του στα σημεία που έχουν την καλύτερη ενεργειακή δομή όπως αυτή καθορίζεται από τη φύση, το χώρο και το χρόνο.


Οι αρχές αυτής της κινέζικης επιστήμης επηρεάζουν τον τομέα της ευεξίας, την υγεία, τις επιτυχίες, τα πλούτη και γενικότερα τις ανθρώπινες σχέσεις τοποθετώντας με ακρίβεια συγκεκριμένα αντικείμενα σε συγκεκριμένα σημεία ενός χώρου. Αυτά τα αντικείμενα με τη σειρά τους ενεργοποιούν τη ροή θετικής ενέργειας προσφέροντας ευημερία και ευμάρεια στους ιδιοκτήτες του εκάστοτε χώρου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί τόσο με τη χρήση μικρών διακοσμητικών αντικειμένων όσο και με μεγάλα έργα τέχνης όπως πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, βιτρώ και αγάλματα που λειτουργούν «ιδανικά» αυξάνοντας την ενέργεια ενός χώρου σύμφωνα με τις αρχές του Feng Shui. Όλα τα αντικείμενα ενός σπιτιού είναι ζωντανά και έχουν ποσότητα θετικής ενέργειας (chi) η οποία βρίσκεται σε διαρκή κατάσταση μεταβολής και είναι ισάξια της αύρας που εκπέμπουν οι ίδιοι οι άνθρωποι. Τα πάντα συνδέονται και σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους.


Σημαντικότερο στοιχείο της φιλοσοφίας αποτελούν οι οκτώ κατευθύνσεις της πυξίδας όπου κάθε μια έχει το δικό της ιδιαίτερο chi (θετική ενέργεια) και ασκεί διαφορετική επίδραση στον άνθρωπο ανάλογα με τον προσανατολισμό ενός κτιρίου. Για να ευνοείται ένα σπίτι το σχήμα του συστήνεται να είναι συμμετρικό και η πρόσοψη του να προσανατολίζεται προς άνοιγμα και όχι προς βουνό. Η ενέργεια πρέπει να κινείται διαρκώς γι’ αυτό δεν ευνοούνται κτίρια που βρίσκονται σε απολήξεις δρόμων. Το Yin και Yang είναι οι βασικές ενέργειες του σύμπαντος και συμπληρωματικοί όροι καθώς το Yin εκπροσωπεί την αρσενική ενέργεια, το χειμώνα, το βορρά, ενώ αντίστοιχα το Yang είναι η θηλυκή ενέργεια, το καλοκαίρι και ο νότος. Με την μεταξύ τους ισορροπία ένας χώρος θα εξασφαλίζει ευημερία, ευτυχία και καλή τύχη στην καθημερινή ζωή των ιδιοκτητών του. Αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά γίνεται η ταύτιση του Yin με έννοιες όπως: οριζόντιο, απαλό, κοντό, μικρό, καμπυλωτό, υγρό, πλατύ και διακοσμημένο. Ενώ αντίθετα το yang ορίζεται ως: κάθετο, ψηλό, μεγάλο, απλό, σκληρό, ζεστό, φωτεινό και πάνω απ’ όλα απόλυτα γεωμετρικό.


Σημαντική πτυχή της φιλοσοφίας του Feng Shui αποτελούν και τα πέντε στοιχεία (νερό, γη, φωτιά, ξύλο, μέταλλο) που συνδέονται μεταξύ τους με τους νόμους της δημιουργίας και της καταστροφής π.χ το νερό δημιουργεί το ξύλο, το ξύλο τη φωτιά κλπ., όπως επίσης το νερό σβήνει τη φωτιά και η φωτιά λιώνει το μέταλλο. Αυτοί οι νόμοι είναι πολύ σημαντικοί και επηρεάζουν τα πάντα, καθώς όλα στον κόσμο αποτελούνται από αυτά τα στοιχεία. Το στοιχείο του ξύλου με τη μορφή αληθινών φυτών ενισχύει τον τομέα της υγείας. Το νερό σε ενυδρεία, λίμνες και σιντριβάνια ενισχύει την πορεία της καριέρας. Η φωτιά σε μορφή τζακιού ή ηλεκτρικών συσκευών (PC, TV) βοηθά τον τομέα της αναγνώρισης και της δόξας ενός ατόμου. Το στοιχείο της γης (κρύσταλλα, λουλούδια, γλάστρες) βοηθά τις προσωπικές σχέσεις και το γάμο. Ενώ το μέταλλο (ρολόι, κορνίζες) συμπληρωματικά βοηθάει τον τομέα της έμπνευσης και της δημιουργίας.

Τα πάντα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη αρμονία μεταξύ τους γι’ αυτό αποφύγετε την ακαταστασία καθώς διαχέει αρνητικά κύματα στο χώρο και εμποδίζει τη σωστή ροή θετικής ενέργειας ανάμεσα στα αντικείμενα και τους χώρους. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του Feng Shui υιοθετούνται σήμερα από όλο και περισσότερους ανθρώπους που αναζητούν την εξασφάλιση ευμάρειας, αγάπης, πλούτου και χαλαρωτικής ατμόσφαιρας εντός της οικίας τους. Εάν κάποιο από τα παραπάνω αποτελεί και δικό σας στόχο αγκαλιάστε και ακολουθήστε πιστά τις προσταγές του Feng Shui και στη διακόσμηση του δικού σας χώρου. Μελετήστε την ενέργεια σε κάθε της λεπτομέρεια!

Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων


Πηγή: 4myhouse

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts...';

LinkWithin