Ads 468x60px

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: "Δεν μπορεί να εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ ο Παπανδρέου. Να φύγει τώρα. Μόνο σε αποικία θα μπορούσε να είναι πρωθυπουργός!" - VIDEO


- Καταπέλτης κατά του Γιώργου Παπανδρέου και των λαθών του ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
- "Να βγουν μπροστά τα στελέχη που θέλουν να είναι υποψήφια" κάλεσε σε δραματικούς τόνους
- "Όποιος δεν αναλάβει ευθύνες θα βρεθεί στα σκουπίδια της ιστορίας", τόνισε
- Υπέρ εκλογής από τον κόσμο και ας έρθουν λίγοι: "Ετσι που τα κάναμε να υποστούμε την ταπείνωση"
Μιλώντας στο Mega ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο οποίος είναι ο μόνος που έχει εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον του για την ηγεσία του κόμματος, ανέφερε ότι όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να ανοίξει η διαδικασία της διαδοχής στο κόμμα.

"Κάναμε τεράστια λάθη την διετία που μας πέρασε. Βυθίσαμε τη χώρα στην ύφεση και την απομόνωση" ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης που σε δραματικούς τόνους κάλεσε να γίνουν εκλογές εσωκομματικές πριν τις βουλευτικές.

Για τον πρώην πρωθυπουργό τόνισε ότι πρόκειται για έναν ευγενή άνθρωπο, με ιδέες για τον σοσιαλισμό ωστόσο σημείωσε ότι δεν πρέπει να είναι υποψήφιος. Τυπικά - όπως ανέφερε - και ο κ. Παπανδρέου έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στην κούρσα της επόμενης ημέρας για το ΠΑΣΟΚ ωστόσο είπε: "Δεν αναφέρομαι στην τυπική δυνατότητα, αλλά στην ηθική δυνατότητα για κάτι τέτοιο".

"Η διετής κυβέρνηση η δική μας οδήγησε σε αδιέξοδα. Οικονομικά, εθνικά, κοινωνικά. Οδήγησε σε φτώχεια και αποσύνθεση, εθνική ταπείνωση και εθνική αναξιοπρέπεια και τέλος οδήγησε σε εθνική αποδιοργάνωση", είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του στο Mega, επισημαίνοντας:

"Αυτή τη στιγμή έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, του ΠΑΣΟΚ και του λαού. Οι αποφάσεις αυτές και η πραγματικότητα αυτή που διαμορφώθηκε είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν. Εγώ έφτασα στα όρια του πολιτικού λάθους".

"Θεωρώ ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε αντιληφθεί τι συμβαίνει μέσα στην κοινωνία. Συνεχίζουμε να μην βλέπουμε την αλήθεια και σφυρίζουμε κατά κάποιο τρόπο αδιάφορα. Η χώρα θα έχει σε τρεις μήνες εκλογές. Χρειάζεται ηγεσίες που να εμπνέουν προσδοκίες για το μέλλον και συζητάμε ποιος θα ανοίξει τις διαδικασίες και πότε θα τις ανοίξει. Αυτή δεν είναι μια σοβαρή αντιμετώπιση από ένα κόμμα που κυβερνά τα τελευταία δύο χρόνια". δήλωσε σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

"Ο κύριος Παπανδρέου δεν πρέπει να είναι υποψήφιος, μόνο σε αποικία μπορεί να είναι υποψήφιος με τέτοια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

"Σε διάσπαση οδεύουμε με βεβαιότητα τώρα που γίνονται διάφορες μεθοδεύσεις και σκόπιμες καθυστερήσεις. Όποιος δεν καταλαβαίνει, τότε ή δεν καταλαβαίνει πράγματα ή έχει κρυφή ατζέντα. Όποιος δεν νοιάζεται να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές στη χώρα, προφανώς ή δεν κατανοεί ή έχει κρυφή ατζέντα. Το ίδιο συμβαίνει και στο ΠΑΣΟΚ σήμερα".

Κληθείς να σχολιάσει τα περί διαρχίας στο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή άλλος πρόεδρος στο κόμμα και άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός, ο κ. Χρυσοχοΐδης διαφώνησε, σημειώνοντας ότι "είναι μία από τις μεθοδεύσεις που επιχειρούνται χωρίς νόημα και χωρίς περιεχόμενο".

Υποστήριξε, επίσης, ότι οι διαδικασίες που προηγήθηκαν της κυβέρνησης Παπαδήμου "προήλθαν από λάθη του κ. Παπανδρέου, από λάθη δικά μας και από πιέσεις που ασκήθηκαν από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας για να οδηγηθούμε στη συγκεκριμένη εξέλιξη".

Έστρεψε τα βέλη και κατά συναδέλφων λέγοντας ότι ασκείται κριτική για μία σειρά από ζητήματα από ανθρώπους που προκάλεσαν τα προβλήματα για τα οποία ασκούν μετά κριτική, ενώ μίλησε για γραφειοκρατία του ΠΑΣΟΚ που εθελοτυφλεί και συνεχίζει σαν να μη συνέβη τίποτα, "σαν να μην αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της πολιτικής μας".


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, και δύο VIDEO 


Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να καλημερίσουμε τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Υπουργέ καλημέρα. Ακούσατε τον κ. Παναγιώτου που είχαμε στην τηλεφωνική γραμμή, τώρα βέβαια θα μου πείτε ένας χρηματιστηριακός αναλυτής είναι αλλά ξέρει την πλευρά των αγορών, πώς συμπεριφέρονται οι αγορές. Και το μεγάλο ερώτημα, γιατί είμαστε σ’ αυτό το θέμα, μετά θα πάμε σε όλα τα υπόλοιπα, εσείς από την ενημέρωση που έχετε, από τις συσκέψεις, από τις επισκέψεις στις Βρυξέλλες κτλ., το ερώτημα που υπάρχει στον κόσμο είναι, αφού προχωράνε όλες αυτές οι συμφωνίες, αφού κάνουμε όλες αυτές τις θυσίες, οι Τράπεζες γιατί δεν ξεκινούν, τα προγράμματα γιατί δεν ξεκινούν;
Είμαι από τα συνιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από παιδί. Από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε αυτό το κίνημα. Ουδέποτε υπονόμευσα, ουδέποτε δημιούργησα ομάδες, ουδέποτε έκανα οποιαδήποτε ενέργεια συνωμοτική σε βάρος ηγεσιών ή της παράταξής μου. Υπήρξα ένας πιστός υπηρέτης υπηρετώντας πρώτα την πατρίδα με αποτελεσματικότητα, με έργο και πιστεύω ότι είχα μια θετική παρουσία στην πολιτική.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Οι Τράπεζες εννοείτε με το PSI;
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και με το PSI και με τη ρευστότητα στην αγορά. Τι περιμένουν δηλαδή για να τροφοδοτηθεί αυτή η πολυπόθητη ανάπτυξη;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κοιτάξτε, σε ό,τι αφορά τις ξένες Τράπεζες και αυτές που συνδέονται μ’ εμάς, πρέπει να προχωρήσει αυτή η διαδικασία της ρύθμισης του χρέους και να φτάσουμε κάποια στιγμή σε μια συμφωνία οπότε να κλείσει αυτή η υπόθεση με μια έγγραφη επίσημη συμφωνία, όπου θα ρυθμίζεται το χρέος. Θα κοπεί κατά 50% ή παραπάνω ενδεχομένως και στη συνέχεια να πάμε σε μια νέα εποχή, να χρηματοδοτηθούν οι Τράπεζες και να πάρουν αυτοί τις εγγυήσεις τους ότι για τα επόμενα χρόνια αυτή η συμφωνία θα λειτουργήσει.
Αλλά νομίζω δε φτάνει αυτό πια τώρα. Νομίζω ότι υπάρχει ένα συνολικότερο ζήτημα στην Ευρώπη που έχει να κάνει με τη δυσπιστία των αγορών, ότι δεν πρόκειται στην Ευρώπη να υπάρξει τα επόμενα χρόνια ανάπτυξη. Υπάρχει μια εμμονή δηλαδή στη δημοσιονομική πειθαρχία και σταθερότητα. Έχουν πεισθεί οι αγορές για δυο πράγματα: Πρώτον, ότι δε θα υπάρχει ανάπτυξη. Και δεύτερον, ότι η Ευρώπη και ο δυτικός κόσμος συνολικά είναι υπερχρεωμένος και αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Και κάθε μέρα όπως βλέπετε “πέφτει ακόμα” μια χώρα. Η Ιταλία τώρα είναι στο επίκεντρο, η Γαλλία κινδυνεύει, η Ισπανία είναι σε κίνδυνο.
Άρα, λοιπόν, εάν δε ληφθούν έγκαιρα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις πολιτικές ηγεσίες, δυστυχώς θα σερνόμαστε μέσα σε μια κρίση η οποία θα οδηγήσει σε μεγάλη ύφεση, γιατί αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Ενδεχομένως τα υπόλοιπα προβλήματα να λυθούν, αλλά η ύφεση που σημαίνει ανεργία και φτώχια και κοινωνικά προβλήματα, θα συνεχίζεται με αποτέλεσμα η Ευρώπη κάποια στιγμή να εκραγεί ως ηφαίστειο.
Στήριξα τον Πρωθυπουργό όλο αυτό το χρονικό διάστημα και δε συμμετείχα σε όλες αυτές τις διαδικασίες που οδήγησαν εν τέλει στην απομάκρυνσή του. Σήμερα όμως έχουμε μια νέα πραγματικότητα και πρέπει να πάμε στο καινούργιο”.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Να γυρίσουμε λίγο και στην Ελλάδα, να μπούμε μέσα στα πράγματα τα πολιτικά. Σας ακούσαμε πριν 15 ημέρες περίπου, να δηλώνετε ότι θα θέσετε την υποψηφιότητά σας στη βάση. Πώς βλέπετε, τι διαδικασία θ’ ακολουθηθεί; Θ’ ακολουθηθεί διαδικασία από τη βάση; Θα υπάρξει μια καθαρή λύση παραίτησης του πρώην Πρωθυπουργού, του κ. Παπανδρέου από την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ; Πώς βλέπετε να πηγαίνουν τα πράγματα στις συζητήσεις που κάνετε και με τον κ. Παπανδρέου;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κατ' αρχήν θέλω να κάνω δυο πρωταρχικές επισημάνσεις πάνω σ’ αυτό το θέμα που βάζετε: Θεωρώ ότι φαίνεται ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε αντιληφθεί τι συμβαίνει μέσα στην κοινωνία. Δηλαδή αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε κατά κάποιον τρόπο να μη βλέπουμε μπροστά μας, πολύ μπροστά μας, την αλήθεια, να μην αντιμετωπίζουμε μια καυτή πραγματικότητα και σφυρίζουμε κατά κάποιον τρόπο αδιάφορα.
Εννοώ ότι η κοινωνία, η χώρα, θα έχει σε 3 μήνες εκλογές. Χρειάζεται υγιή κόμματα, χρειάζεται ηγεσίες που να εκπέμπουν προσδοκίες και ελπίδες για το μέλλον. Χρειάζεται ηγεσίες που να εκπροσωπούν τα ουσιώδη της αντιπροσώπευσης που είναι η αξιοπρέπεια και η εμπιστοσύνη για τους ανθρώπους και εμείς συζητάμε ακόμα αν θ’ ανοίξουν οι διαδικασίες, πότε θ’ ανοίξουν, ποιος θα τις ανοίξει...
Όλη αυτή κατά τη γνώμη μου δεν είναι μια σοβαρή και υπεύθυνη συζήτηση απέναντι στη χώρα και στο λαό από ένα κόμμα το οποίο κυβερνά τώρα δυο χρόνια και συνεχίζει να κυβερνά με τις νέες συνθήκες και έχει οδηγήσει τη χώρα στο συγκεκριμένο σημείο.
Ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να εκπροσωπεί την παράταξη διότι ακριβώς έχει από τη μια μεριά διαρρήξει τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είναι το ουσιώδες κεντρικό ζήτημα της αντιπροσώπευσης με το λαό, όπως επίσης έχουν διαρραγεί και οι σχέσεις μας με τους ξένους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κι εκεί ζήτημα αναξιοπιστίας... Πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου μπορεί να παίξει ένα πολύ κρίσιμο και χρήσιμο ρόλο ως πρεσβευτής αυτών των αξιών της χώρας στο εξωτερικό αλλά από την άλλη πλευρά η υποχρέωση του ηγέτη είναι όταν υπάρχουν τόσο συγκλονιστικά γεγονότα και όταν πρωταγωνιστεί σε τόσο συγκλονιστικές περιόδους που ταράζουν την κοινωνία και έχουν οδηγήσει σε αυτά τα συγκεκριμένα αρνητικά αποτελέσματα, τότε πρέπει να αποχωρεί.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Μα εσείς το ανοίξατε όμως αυτό. Εσείς πρώτος το ανοίξατε αυτό.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ακριβώς. Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει, να γίνει σοβαρά και συντεταγμένα και πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που να δείχνει σεβασμό στο λαό και σεβασμό στη χώρα και στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Αυτό το οποίο γίνεται σήμερα, δηλαδή κάποιοι λένε «πότε θ’ ανοίξει» και «πώς θ’ ανοίξει», αυτά έπρεπε να είχαν ξεκαθαριστεί ήδη. Δεν είναι ζήτημα δηλαδή πολυτελείας το άνοιγμα διαδικασιών σε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, σ’ ένα μεγάλο κόμμα που κυβερνά τον τόπο 25 χρόνια τώρα κοντά στη μεταπολίτευση κι έχει αλλάξει το ρου της ιστορίας.
Ο κόσμος περιμένει απ’ αυτό το κόμμα το επόμενο χρονικό διάστημα να διατυπώσει τις απόψεις του, τις ελπίδες, τις προσδοκίες για το μέλλον της πατρίδας.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι όπως το λέτε εγώ καταλαβαίνω ότι αυτή η συζήτηση έπρεπε να έχει ανοίξει χθες και να είχε κλείσει κιόλας.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Έπρεπε να είχε ανοίξει κι έπρεπε να είχε κλείσει. Να κλείσει με ποια έννοια: Να δρομολογηθούν υπεύθυνες, σοβαρές διαδικασίες με σεβασμό στα προβλήματα του κόσμου, με σεβασμό στις μεγάλες προτεραιότητες της χώρας και αυτή τη στιγμή έπρεπε να γινόταν ένας διάλογος πάνω στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα. Και όχι αν θ’ ανοίξει ο α’ ή ο β’ το πρόβλημα.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σωστό. Πώς όμως το λέτε αυτό για μια κυβέρνηση της οποίας είστε μέλος και ξέρετε ότι για να πάρει την πιο απλή απόφαση καθυστερεί; Εδώ για να κάνετε ένα Υπουργικό Συμβούλιο παλαιότερα, καθυστερούσατε 2-3 ώρες. Φαίνεται σα να μην έχετε αίσθηση του πώς είναι τα πράγματα.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Το λέω διότι ακριβώς συνέβησαν αυτά που λέτε και πολλά άλλα και επιτέλους πρέπει να δώσουμε ένα δείγμα ότι πήραμε ένα μήνυμα, ένα μάθημα, ότι διδαχθήκαμε απ’ αυτό που ζήσαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αντ’ αυτού συνεχίζουμε τα ίδια.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα καθυστέρησε ο Παπανδρέου.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Δεν καθυστερήσαμε απλώς. Επιδεικνύουμε μια συμπεριφορά σφυρίζοντας αδιάφορα ότι δε συμβαίνει τίποτα. Αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Μας ξαφνιάζετε τώρα..
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Σας μιλάει ένας άνθρωπος ο οποίος σε όλη του τη διαδρομή, είμαι από τα συνιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από παιδί. Από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε αυτό το κίνημα. Ουδέποτε υπονόμευσα, ουδέποτε δημιούργησα ομάδες, ουδέποτε έκανα οποιαδήποτε ενέργεια συνωμοτική σε βάρος ηγεσιών ή της παράταξής μου. Υπήρξα ένας πιστός υπηρέτης υπηρετώντας πρώτα την πατρίδα με αποτελεσματικότητα, με έργο και πιστεύω ότι είχα μια θετική παρουσία στην πολιτική. Όμως, αυτό σημαίνει και μια ευθύνη από δω και πέρα για όλους. Για όλους μας. Επαναλαμβάνω, για όλους μας, για όλα τα στελέχη. Αυτό σημαίνει ευθύνη πρώτα-πρώτα απέναντι στους πολίτες που υποφέρουν, απέναντι σ’ εκείνους οι οποίοι αυτή τη στιγμή ενδεχομένως όσο θα σφίγγει το κρύο μπορεί να πεθάνουν και οι άνθρωποι στο δρόμο, αλλά και απέναντι στην προοπτική μιας νέας γενιάς που το 50% είναι άνεργοι.
Λοιπόν, με αυτό το πνεύμα μιλάω. Δεν έχω υπονομεύσει ποτέ κανέναν, στήριξα τον Πρωθυπουργό όλο αυτό το χρονικό διάστημα και δε συμμετείχα σε όλες αυτές τις διαδικασίες που οδήγησαν εν τέλει στην απομάκρυνσή του. Σήμερα όμως έχουμε μια νέα πραγματικότητα και πρέπει να πάμε στο καινούργιο.
Όποιος πολιτικός σήμερα -μιλάω για το ΠΑΣΟΚ- επιχειρεί να κοροϊδέψει, ν’ αποπλανήσει, να επικοινωνήσει με τρικ ή οτιδήποτε άλλο, είναι καταδικασμένος. Ένας τρόπος μόνο υπάρχει, ένας και μοναδικός: Είναι η αλήθεια. Εάν την υπηρετήσουμε και στη συνέχεια την προβάλλουμε στους πολίτες, ίσως υπάρξει η δυνατότητα να λυτρωθούμε. Διαφορετικά, εάν συνεχίσουμε αυτή την τακτική, να παίζει ο καθένας το δικό του ρόλο μέσα από το δικό του επικοινωνιακό τρόπο ή η γραφειοκρατία του ΠΑΣΟΚ να επιχειρεί να διευθετήσει τα πράγματα κατά το δικό της τρόπο -όπως ήξερε τόσα χρόνια επειδή νομίζουν ότι οι εποχές δεν άλλαξαν- δυστυχώς γι’ αυτούς, τότε λυπάμαι πολύ, είμαστε μοιραίοι, δειλοί και άβουλοι όπως έλεγε ο Bάρναλης.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χρυσοχοϊδη, εμείς οι δημοσιογράφοι όταν βγαίνουν ειδήσεις λέμε «καλά αρχίσαμε». Έτσι λοιπόν η πρώτη επαφή μαζί σας ήταν καλή. Να πάμε σ’ ένα διάλειμμα και μετά να έχουμε το χρόνο να πούμε περισσότερα.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Να συνεχίσουμε τη συζήτηση γιατί σταματήσατε σ’ ένα πολύ δυνατό σημείο. Είπατε, εκτός αν κάνω λάθος, ότι οι διαδικασίες αυτές που έγιναν ήταν αυτές που οδήγησαν τον κ. Παπανδρέου σε παραίτηση. Σε ποιες διαδικασίες αναφέρεστε που έγιναν και τον οδήγησαν σε παραίτηση;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Αναφέρομαι σε όλες αυτές τις διεργασίες που προηγήθηκαν του σχηματισμού κυβέρνησης Παπαδήμου, οι οποίες προήλθαν από λάθη του ιδίου του κ. Παπανδρέου, από λάθη και αδιέξοδα δικά μας και, βεβαίως, από πιέσεις που ασκήθηκαν και από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ούτως ώστε να οδηγηθούμε μέσα από την πίεση και τα γεγονότα στη συγκεκριμένη εξέλιξη. Σε αυτό αναφέρομαι.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Τώρα έγινε πιο κατανοητό. Σας το λέω αυτό, διότι τον τελευταίο καιρό είναι εμφανές ότι στο ΠΑΣΟΚ έχει δεν έχει γίνει καθαρά και κυρίως από την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, από τον κ. Παπανδρέου ή εν πάση περιπτώσει από το περιβάλλον του, δεν ξέρω ακριβώς, δεν έχει γίνει καθαρό το τι έχει γίνει, το τι έχει συμβεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτές οι παλινωδίες για τις οποίες αναφερθήκατε λίγο πριν. Ξεκίνησε λίγο από τη μεριά του κ. Παπανδρέου μια ανοιχτή συζήτηση να γίνει με τα στελέχη και μετά σταμάτησε η συζήτηση αυτή και πλέον δε γίνεται τίποτα.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Οδηγηθήκαμε σ’ ένα αδιέξοδο. Η δική μας διετής διακυβέρνηση οδήγησε σε αδιέξοδα οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά. Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος: Οδήγησε σε φτώχια και κοινωνική αποσύνθεση, οδήγησε σε πρωτοφανή βαθιά οικονομική ύφεση που φτάνει το 5% και πλέον, οδήγησε σε εθνική ταπείνωση και εθνική αναξιοπρέπεια και τέλος οδήγησε και σε κρατική αποδιοργάνωση. Δηλαδή διαλύθηκε ο κρατικός μηχανισμός και οι Υπηρεσίες. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα.
Και πάνω σ’ αυτό πρέπει να χτίσουμε και μια αυτοκριτική, αν θέλετε, και από την άλλη να χτίσουμε μια νέα πολιτική, μια νέα πολιτική πρόταση, μια νέα πολιτική πλατφόρμα για το πώς η δημοκρατική παράταξη, όχι απλά το ΠΑΣΟΚ αλλά συνολικά η δημοκρατική παράταξη θ’ απαντήσει στην κρίση που μαστίζει τη χώρα. Αυτό είναι.
Και υπάρχει κι ένα άλλο ζήτημα: Αυτή τη στιγμή έχει χαθεί η εμπιστοσύνη. Αυτό είναι το κρίσιμο πρόβλημα. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, του ΠΑΣΟΚ και του λαού. Και αυτό συμβαίνει πρώτη φορά σ’ ένα τόσο μεγάλο μέγεθος. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο χάσμα. Και υπάρχει κι ένα τρίτο πρόβλημα: Έχει χαθεί η αξιακή εμπιστοσύνη και η ηθική αποδοχή του χώρου της δημοκρατικής παράταξης.
Είναι μια καθαρή κουβέντα όπως καθαρές κουβέντες είναι αυτές που εγώ τουλάχιστον λέω πάντα και τις λέω με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε αυτό που κάνω. Θέλω επειδή είμαι πολιτικός με μακρά διάρκεια, επειδή υπηρετώ με συνέπεια την παράταξή μου και τη χώρα, θέλω να τιμώ τη διαδρομή μου. Εάν δεν την τιμώ και λέω ψέματα ή κάνω επικοινωνιακά τρυκ ή συμμετέχω σε διάφορες συνομωσίες και κόλπα, τότε θα είμαι ανάξιος ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα περνά αυτή τη δύσκολη στιγμή. Ο κ. Παπανδρέου δεν πρέπει να είναι υποψήφιος. Μόνο σε αποικία θα ήταν υποψήφιος αρχηγός με τέτοια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, αυτό το χρεώνεται μόνο ο Παπανδρέου; Τις αποφάσεις όλοι μαζί τις παίρνατε, δεν τις έπαιρνε μόνος του ο Παπανδρέου.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Οι αποφάσεις αυτές και η πραγματικότητα αυτή η οποία διαμορφώθηκε σήμερα, είναι αποτέλεσμα όλων των πολιτικών που εφαρμόστηκαν και όλων μας. Εγώ προσωπικά έφτασα τελευταία στα όρια του πολιτικού λάθος το οποίο επιχείρησα να διορθώσω την επόμενη ημέρα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, όταν ελήφθησαν αποφάσεις για το συγκεκριμένο δημοψήφισμα. Θέλω να πω δηλαδή, κανείς δεν είναι άμοιρος των ευθυνών.
Ωστόσο, υπάρχουν αυτοί οι οποίοι διαπραγματεύθηκαν όλη αυτή τη διάρκεια της διετούς θητείας μας, τα κρίσιμα ζητήματα και υπάρχουν αυτοί οι οποίοι κατηύθυναν όλο αυτό το έργο. Λοιπόν, ευθύνες έχουμε όλοι μας. Δεν αναφέρομαι μόνο στον κ. Παπανδρέου. Για να είμαι πολύ καθαρός πρέπει να περάσουμε από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ, πρέπει να επανακτήσουμε επιτέλους ένα ηθικό πλεονέκτημα απέναντι στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης και στον ελληνικό λαό και επιτέλους είναι η ώρα να συζητήσουμε μια νέα πρόταση για το πώς μπορούμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα έξω από αυτή την κρίση.
Διότι το κρίσιμο θέμα ξέρετε ποιο είναι; Έρχονται οι Ευρωπαίοι και υπογράφουμε κάποιες συμβάσεις και μνημόνια που λένε ότι θα πάμε στα επόμενα 10 χρόνια μέσα σ’ αυτή τη διαδικασία. Δηλαδή θα χαθεί μια γενιά μέσα σε καθεστώς οπισθοδρόμησης. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Ο νέος εθνικός στόχος είναι ποιος; Να βγούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα. Εγώ πιστεύω λοιπόν ότι μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές μπορούμε σε 5 χρόνια να ξαναβάλουμε την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Κύριε Χρυσοχοϊδη όμως κάνετε μια κριτική και φαίνεστε σα να μην συμμετείχατε τόσο καιρό μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Εντάξει, είναι εντυπωσιακό ότι για να πάμε προς το καινούργιο, η θέαση προς το παλιό θα πρέπει να είναι ανοιχτή και πεντακάθαρη και να τη δούμε σε όλες της τις βάσεις. Αλλά μιλήσατε για τόσο σημαντικά πράγματα, για ταπείνωση εθνική, για αξιοπρέπεια, για συμβάσεις που υπογράφηκαν και οι οποίες, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, αποτέλεσαν πολύ μεγάλο ιστορικό λάθος. Δεν το είχατε δει τόσον καιρό;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Δεν είπα ότι αποτέλεσαν ιστορικό λάθος.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Είπα, απ’ ό,τι καταλαβαίνω.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Επειδή καταλαβαίνετε, να σας διευκρινίσω ακριβώς τι εννοώ. Αναφέρομαι στο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Βέβαια. Μα οι πολιτικοί είναι για να προβλέπουν...
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Και το αποτέλεσμα ήταν κακό. Επαναλαμβάνω: Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Αυτός που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη είναι ο ηγέτης της παράταξης και εμείς αναλόγως. Δε βγάζω τον εαυτό μου έξω από αυτή τη διαδικασία. Δε βγάζω τον εαυτό μου έξω από την κριτική, ούτε από τα λάθη. Να είμαστε καθαροί. Αλλά πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά αφού κάνουμε έναν απολογισμό πρώτα και μια ανασύνταξη. Αλλά δε μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι η δική μου θέση. Δε μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα και ανεύθυνα.
Διότι, βγήκα πριν από λίγες μέρες, όπως είπατε, και έκανα μια δήλωση. Βγήκαν διάφοροι σύντροφοί μου είπαν ότι είναι πάρα πολύ νωρίς και κακώς γίνονται αυτά, και μετά από λίγο διάφοροι δήλωναν «παρών». Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Πρέπει να μιλήσουμε την αλήθεια στο λαό. Κι έχουμε και μια προτεραιότητα αυτή τη στιγμή επίσης: Ν’ αφοσιωθούμε από την άλλη πλευρά, με στόχο την επιτυχία του έργου και του ρόλου και των κατευθύνσεων και στ’ αποτελέσματα που πρέπει να έχει η κυβέρνηση Παπαδήμου.
Είμαστε υπόλογοι αυτή τη στιγμή, γιατί έχουμε οδηγήσει τα πράγματα εδώ. Μη σφυρίζουμε λοιπόν αδιάφορα. Αυτό είναι το δικό μου κεντρικό μήνυμα σήμερα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να πιαστούμε από αυτό: Στις διαδικασίες τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα, αφού λέτε ότι έπρεπε να είχαν ανοίξει χθες και ναι είστε τώρα σ’ έναν ουσιαστικό διάλογο; Πρακτικά τι μπορεί να γίνει;
Κάνω έκκληση σε όλους τους συντρόφους μου να πάρουν θέση. Είναι θέμα ευθύνης και ο πολιτικός έχει ευθύνη και τώρα πια είμαστε αρκετά μεγάλοι για να μιλάμε και να υπηρετούμε την ευθύνη και την αλήθεια. Όποιος δεν το κάνει θα πάει στα σκουπίδια της ιστορίας. Μαζί και εγώ αν δεν το κάνω.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κατ' αρχήν πρέπει να γίνει ένας απολογισμός πολύ γρήγορα, πολύ ειλικρινής και να δούμε την αλήθεια. Οι φιοριτούρες, οι δικαιολογίες, οι στρογγυλές κουβέντες και τα επικοινωνιακά τρικ δεν ταιριάζουν αυτή την εποχή. Έχουμε ένα αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει μια εσωτερική αποτυχία. Και όταν υπάρχει αποτυχία, τότε αυτή η αποτυχία χρεώνεται σε κάποιους εννοώ σε όλους εμάς.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά πώς την ορίζετε τη χρέωση; Ότι «απλώς μου χρεώθηκε»;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Τι εννοείτε «απλώς μου χρεώθηκε»;
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Εγώ ξέρω ότι άμα χρεώνει εμένα μου λέει «ευχαριστώ πάρα πολύ, γεια σας».
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ακριβώς όπως το λέτε. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει πλέον ένα μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης. Και όταν μεταξύ λαού και ηγεσιών υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης και αν αυτό δε μπορεί ν’ αποκατασταθεί και δε μπορεί να εκπροσωπεί τα ουσιώδη, επαναλαμβάνω, της αντιπροσώπευσης ο ηγέτης, τότε ο ηγέτης αποχωρεί. Είναι πολύ απλό. Επαναλαμβάνω, θέλουμε καθαρές κουβέντες και να ξεκινήσουμε άμεσα έναν απολογισμό, να δούμε τα λάθη μας, τι έκανε το ΠΑΣΟΚ, τι κάναμε εμείς αυτά τα δυο χρόνια.
Ουσιαστικά προσπαθήσαμε με πολιτικές ρητορείες στην αρχή, αντί να πάρουμε έγκαιρα μέτρα, προσπαθήσαμε να λύσουμε, ν ‘αποσοβήσουμε την κρίση. Ήμαστε ιδεολογικά γυμνοί και πολιτικά απροετοίμαστοι. Αυτή είναι η αλήθεια. Δυστυχώς, οδηγήσαμε τα πράγματα εδώ.
Δεύτερον, δημιουργήσαμε ένα χάσμα πολύ μεγάλο μεταξύ τη αρχικής προσδοκίας που είχε ο κόσμος και του τελικού αποτελέσματος. Δεν είναι δυνατό να συνεχίσουμε έτσι.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο απολογισμός θα γίνει μέσα από συνέδριο;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Αυτά είναι εύκολα πράγματα, προβλέπονται από το καταστατικό, μην κουράζουμε τον κόσμο.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς θα γίνει ο απολογισμός;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Θα γίνει μέσα από τις συντεταγμένες διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ. Να μην κουράζουμε τον κόσμο μ’ αυτά, αυτά είναι πολύ απλά πράγματα.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Και μετά τι να γίνει;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Στη συνέχεια να υπάρξει μια ανασύνταξη. Δεν υπάρχει ούτε μια οργάνωση ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα ανοιχτή. Έχουν κλείσει και είναι αραχνιασμένες.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Πληρώνουν το νοίκι τουλάχιστον;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ναι, έχουμε και τέτοια προβλήματα.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Διότι υπάρχουν και 150 εκατομμύρια που οφείλετε..
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Μην κουράσουμε επίσης ούτε με αυτά. Αυτό που έχει σημασία, επαναλαμβάνω, είναι ότι έχει διαρραγεί το νήμα της σχέσης μας με τον κόσμο.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πρακτικά τώρα, επειδή λέτε εσείς να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, απ’ ό,τι καταλαβαίνω με αυτά που λέτε, ο κ. Παπανδρέου δε μπορεί να παραμείνει.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ναι. Νομίζω πως όχι, δε μπορεί να εκπροσωπεί την παράταξη διότι ακριβώς έχει από τη μια μεριά διαρρήξει τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είναι το ουσιώδες κεντρικό ζήτημα της αντιπροσώπευσης με το λαό, όπως επίσης έχουν διαρραγεί και οι σχέσεις μας με τους ξένους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κι εκεί ζήτημα αναξιοπιστίας.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα λοιπόν, ν’ ανοίξουν οι διαδικασίες, λέτε εσείς όσο γίνεται πιο γρήγορα. Αμέσως μετά τις γιορτές ας πούμε;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Αμέσως μετά τις γιορτές ν’ ανοίξουν οι διαδικασίες. Αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να συζητάμε γι’ αυτό, αυτά είναι τ’ αυτονόητα. Και να πάμε στην εκλογή ηγεσίας όπως προβλέπεται από το σύνταγμα του ΠΑΣΟΚ, από το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή άμεσες εκλογές, απευθείας από τους πολίτες και να πάμε στις εκλογές με μια νέα ηγεσία μα κυρίως και με μια νέα πολιτική πρόταση για την Ελλάδα του 2020.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Κύριε Χρυσοχοϊδη, όπως τα λέτε, σας το είπα και από την προηγούμενη στιγμή, πραγματικά λίγο εντυπωσιάστηκα διότι δεν περίμενα να σας ακούσω έτσι και είναι αλήθεια αυτό. Τώρα όμως εντυπωσιάζομαι και λέω: Μήπως τα λέτε αυτά επειδή πάτε για ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και δεν τα λέγατε πριν ένα μήνα; Μήπως τα λέτε αυτά διότι είπατε ότι ήσαστε ιδεολογικά αδύναμοι, πολιτικά αδύναμοι και εγώ θα μπορούσα να πω..
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Όχι, είπα ιδεολογικά γυμνοί και πολιτικά απροετοίμαστοι.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ακόμα χειρότερο. Είναι πολύ σωστό. Και ανίκανοι στο να χειριστείτε αυτά τα πράγματα που ήταν πραγματικά πολύ δυνατά. Θέλω να μου δώσετε να καταλάβω, αυτό το πιστεύετε βαθιά; Είναι δηλαδή το πιστεύω σας ή είναι ας πούμε μια εκδοχή, που το ΠΑΣΟΚ μας έχει συνηθίσει σε μια τέτοια εκδοχή, που να εκπροσωπείτε αυτή τη στιγμή αυτό που πιστεύει και ο λαός, χωρίς όμως να το πιστεύετε βαθιά μέσα σας;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Είναι καλή η ερώτησή σας. Ακριβώς αυτό το οποίο ενδεχομένως εννοείτε ότι μπορεί να πρεσβεύω εγώ, γίνεται σήμερα. Αυτό που γίνεται σήμερα, δηλαδή μια γραφειοκρατία στο ΠΑΣΟΚ επιχειρεί και πάλι να συμμαζέψει τα πράγματα άρον-άρον και να κατέβει στις διαδικασίες έτσι όπως ήξεραν πριν από χρόνια και να διευθετήσουν όλες τις υποθέσεις με τον τρόπο που γνωρίζουν. Αυτό λοιπόν είναι απαράδεκτο.
Δεύτερον: Πρέπει να σας πω το εξής: Ότι όποιος πολιτικός σήμερα -μιλάω για το ΠΑΣΟΚ- επιχειρεί να κοροϊδέψει, ν’ αποπλανήσει, να επικοινωνήσει με τρικ ή οτιδήποτε άλλο, είναι καταδικασμένος. Ένας τρόπος μόνο υπάρχει, ένας και μοναδικός. Είναι η αλήθεια. Εάν την υπηρετήσουμε την αλήθεια και στη συνέχεια την προβάλλουμε στους πολίτες, ίσως υπάρξει η δυνατότητα να λυτρωθούμε. Διαφορετικά, εάν συνεχίσουμε αυτή την τακτική, να παίζει ο καθένας το δικό του ρόλο μέσα από το δικό του επικοινωνιακό τρόπο ή η γραφειοκρατία του ΠΑΣΟΚ να επιχειρεί να διευθετήσει τα πράγματα κατά το δικό της τρόπο όπως ήξερε τόσα χρόνια επειδή νομίζουν ότι οι εποχές δεν άλλαξαν, δυστυχώς γι’ αυτούς, τότε λυπάμαι πολύ, είμαστε μοιραίοι, δειλοί και άβουλοι όπως έλεγε ο Bάρναλης.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να επιμείνουμε λίγο στο θέμα των διαδικασιών. Λέτε αμέσως μετά τις γιορτές να πάτε στη βάση του κόμματος και να ψηφιστεί αυτός που θα είναι ο νέος ηγέτης, ο νέος διάδοχος, αυτός που θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Θέματα διαρχίας κλπ. υπάρχει περίπτωση να τεθούν στο τραπέζι;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ναι είναι και αυτά όπως τα ακούω…
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή άλλος Πρόεδρος, άλλος υποψήφιος Πρωθυπουργός.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ναι είναι και αυτά λέω μια από τις μεθοδεύσεις, οι οποίες επιχειρούνται και κουβέντες χωρίς νόημα. Κουβέντες χωρίς νόημα, χωρίς περιεχόμενο, χωρίς στόχο μα κυρίως χωρίς καμιά ωφέλεια γι΄ αυτό που χρειάζεται σήμερα ο τόπος. Ο τόπος χρειάζεται υγιή κόμματα, καθαρά κόμματα που θα πάνε τον τόπο στο μέλλον. Διότι χρειάζονται τα κόμματα, ανεξάρτητα αν η πολιτική σήμερα λοιδορείται και αμφισβητείται.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Κύριε Χρυσοχοϊδη, με συγχωρείτε τα λέτε αυτά όταν εμείς γνωρίζουμε μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι ακόμα και ανάμεσα σε εσάς και στους συντρόφους σας υπάρχουν μια σειρά προβλήματα που προβάλλεται πάλι το κομματικό και όχι η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Αναρωτιέμαι, τα έχετε πει αυτά στο Διοικητικό Συμβούλιο στο υπάρχον; Να πείτε «ρε παιδιά εδώ γίνεται αυτό, αυτό και αυτό και εμείς καθόμαστε και ασχολούμαστε με τρίχες»;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Έχετε δίκιο ναι, έχετε απόλυτο δίκιο και όπου υπάρχουν τέτοιου είδους αντεγκλήσεις πρέπει να ξέρετε ότι, τουλάχιστον προσωπικά, υπηρετώ τη μεγάλη προτεραιότητα που είναι οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τόπο.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χρυσοχοϊδη να σας ρωτήσω. Οι εκλογές έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα, θα γίνουν ή 19 Φεβρουαρίου ή λίγες βδομάδες αργότερα, φαίνεται δηλαδή και από τις δηλώσεις και από τη Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά και άλλων στελεχών και από εσάς κάποιοι λένε ότι να ολοκληρώσει το έργο της η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου. Η εκλογή του νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει Ιανουάριο, Φεβρουάριο; Να γίνει πριν από τις εκλογές για να έχει μια δυναμική; Τι εκτιμάτε εσείς;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Τώρα κ. Χασαπόπουλε αυτά είναι αυτονόητα πράγματα. Πρέπει να γίνει σε ένα χρόνο ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα προετοιμασίας για όλη την προεκλογική διαδικασία. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να συζητάμε γι΄ αυτά. Πρέπει να γίνουν στην ώρα τους ούτως ώστε στην ώρα της να υπάρχει και η προετοιμασία για τις εκλογές. Τα ουσιώδη ζητήματα είναι αυτά τα οποία χρειάζονται απάντηση.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική πλατφόρμα λέτε.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Και τα ουσιώδη ζητήματα είναι πρώτον, ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει με νέα ηγεσία στις εκλογές για τους λόγους που προανέφερα προηγουμένως. Θέλω να πω ότι σέβομαι και εκτιμώ βαθύτατα τον κ. Παπανδρέου, είναι μια ευγενής φύση, ένας συμπαθής άνθρωπος, είναι πολίτης του κόσμου, έχει απόψεις για τον σοσιαλισμό, τη δημοκρατία, τις διεθνείς σχέσεις. Έχει απόψεις για την ανάπτυξη για την ειρήνη. Αυτό δεν σημαίνει όμως από την άλλη πλευρά ότι αυτό πρέπει να γίνεται αντικείμενο ενός χρήσιμου ανθρώπου για το μέλλον, για τη χώρα. Εγώ πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου μπορεί να παίξει ένα πολύ κρίσιμο και χρήσιμο ρόλο ως πρεσβευτής αυτών των αξιών της χώρας στο εξωτερικό αλλά από την άλλη πλευρά η υποχρέωση του ηγέτη είναι όταν υπάρχουν τόσο συγκλονιστικά γεγονότα και όταν πρωταγωνιστεί σε τόσο συγκλονιστικές περιόδους που ταράζουν την κοινωνία και έχουν οδηγήσει σε αυτά τα συγκεκριμένα αρνητικά αποτελέσματα, τότε πρέπει να αποχωρεί.
Είναι μια καθαρή κουβέντα όπως καθαρές κουβέντες είναι αυτές που εγώ τουλάχιστον λέω πάντα και τις λέω με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε αυτό που κάνω. Θέλω επειδή είμαι πολιτικός με μακρά διάρκεια, επειδή υπηρετώ με συνέπεια την παράταξή μου και τη χώρα, θέλω να τιμώ τη διαδρομή μου. Εάν δεν την τιμώ και λέω ψέματα ή κάνω επικοινωνιακά τρυκ ή συμμετέχω σε διάφορες συνομωσίες και κόλπα, τότε θα είμαι ανάξιος ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα περνά αυτή τη δύσκολη στιγμή.
Ο κ. Παπανδρέου δεν πρέπει να είναι υποψήφιος, μόνο σε αποικία θα ήταν υποψήφιος αρχηγός με τέτοια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Μα αφού φαίνεται όμως ότι η Ελλάδα, εν πάση περιπτώσει τώρα μην μπούμε σε αυτά γιατί έχετε ανοίξει ένα πολύ μεγάλο θέμα. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Έχετε αναφερθεί δύο ή τρεις φορές, τα επικοινωνιακά τρυκ τα καταλαβαίνω αλλά έχετε αναφερθεί και σε συστήματα ανθρώπων ή συντρόφων σας, οι οποίοι προσπαθούν με κάποιο τρόπο δημιουργώντας την ομάδα που ήταν, πως λέγεται;
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η τρόικα;
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Την τρόικα, ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Σε αυτούς αναφέρεστε, στην τρόικα;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Όχι δεν αναφέρομαι σε αυτούς, για όνομα του Θεού δεν αναφέρομαι σε αυτούς. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι υπάρχουν κριτικές και διατυπώσεις διάφορες για μια σειρά από ζητήματα αλλά τα ίδια ζητήματα προέρχονται από αυτούς που κάνουν την κριτική. Θέλω να πω ότι υπάρχει μια ανειλικρινής συζήτηση και κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δίκιο, βέβαια έτσι είναι.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Έτσι ακριβώς είναι.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Τα πράγματα είναι καθαρά, πεντακάθαρα. Μπροστά είναι ο δρόμος πολύ καθαρός και πολύ ανοιχτός, ας τον ακολουθήσουμε.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Στους άλλους οι οποίοι σκέφτονται να είναι υποψήφιοι τι θα τους λέγατε σήμερα;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Να πάρουν θέση όλοι απέναντι στο ζήτημα αυτό, δηλαδή ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα και γρήγορα. Δεν αναφέρομαι στην τυπική δυνατότητα του κ. Παπανδρέου ή οποιουδήποτε άλλου να είναι υποψήφιος, προς Θεού. Δεν αναφέρομαι στην καταστατική δυνατότητα. Αναφέρομαι στην πολιτική και ηθική δυνατότητα, εκεί αναφέρομαι.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Να σας πω λίγο, διάφορα στελέχη του κόμματός σας έχουν εντάξει και κάποιους που ήταν κοντά στον κ. Παπανδρέου στην ίδια κατηγορία και λένε ότι τώρα είναι ο καιρός να καθίσουν στο στασίδι, να μη συμμετέχουν πάλι στα πράγματα, να μείνουν και αυτοί απόξω. Συμμερίζεστε αυτές τις απόψεις εσείς;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Τι εννοείτε, δεν καταλαβαίνω.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στον κ. Πάγκαλο και είπε ότι θα έπρεπε ο κ. Πάγκαλος μετά από όλα όσα έχουν γίνει κάπως να αποσυρθεί και αυτός, αυτό είπε. Πες τα εσύ Ιορδάνη που τα ξέρεις.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν και άλλοι.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Υπάρχουν κάποιες αντεγκλήσεις ας πούμε μεταξύ στελεχών που λένε ότι πρέπει μια παλιά γενιά να φύγει και να μείνει η νεώτερη γενιά.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κοιτάξτε αυτό κάθε φορά που υπάρχει μια κρίση στα κόμματα υπάρχουν αυτές οι αντεγκλήσεις αλλά δεν νομίζω ότι ο κ. Πάγκαλος διαμόρφωσε αυτό τον καιρό και καθόριζε τις πολιτικές. Είναι δικό του ζήτημα και βέβαια θέμα του λαού αν θα τον αποδεχτεί ή όχι. Δεν νομίζω ότι είναι αυτό το κρίσιμο ζήτημα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και επίσης ήθελα να σας ρωτήσω υπάρχουν όμως και άλλες φωνές μέσα στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες βγαίνουν και λένε ότι ο Παπανδρέου θα μπορούσε να πάει το ΠΑΣΟΚ, έχει προσφέρει πάρα πολλά, θα μπορούσε να πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Εσείς ενστερνίζεστε την άποψη που λένε πολλά στελέχη ότι αν γίνει αυτό υπάρχει φόβος διάσπασης στο ΠΑΣΟΚ;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Επαναλαμβάνω και πάλι, ο καθένας σε μια δημοκρατική χώρα και σε ένα δημοκρατικό κόμμα διατυπώνει τις απόψεις του ελευθέρως και ευθέως, ανεξάρτητα από τα κίνητρά του. Όμως – επαναλαμβάνω και πάλι – έχει χαθεί η εμπιστοσύνη. Είναι πάρα πολύ απλό, έχει χαθεί η εμπιστοσύνη, συνολικά για τον κόσμο και έχει χαθεί η αξιακή εμπιστοσύνη…
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι σας ρωτάω εγώ ότι αν παραμείνει ο κ. Παπανδρέου, τελικά επιλέξει να παραμείνει και να πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, φοβάστε διάσπαση;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Δεν φοβάμαι τίποτε, ξέρετε γιατί δεν φοβάμαι τίποτε; Φοβάμαι μόνο ένα πράγμα, αυτή τη στάση που κρατάμε σήμερα. Η παθητική στάση απέναντι σε αυτό που συμβαίνει, σε μια αδράνεια, σε μια προσπάθεια της γραφειοκρατίας ΠΑΣΟΚ να καθοδηγήσει εξελίξεις με βάση τις δικές της θέσεις σαν να μη βλέπει σε ποια χώρα υπάρχουμε σήμερα. Σαν να μη βλέπει τι γίνεται γύρω – γύρω και σαν να μη βλέπει κυρίως τις συνέπειες της πολιτικής μας.
Κάνω έκκληση σε όλους τους συντρόφους μου να πάρουν θέση. Επαναλαμβάνω και πάλι δεν είναι θέμα ούτε φιλοδοξίας ούτε τίποτε. Είναι θέμα ευθύνης και ο πολιτικός έχει ευθύνη και τώρα πια είμαστε αρκετά μεγάλοι για να μιλάμε και να υπηρετούμε την ευθύνη και την αλήθεια. Όποιος δεν το κάνει θα πάει στα σκουπίδια της ιστορίας. Μαζί και εγώ αν δεν το κάνω.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πάμε σε ένα διάλειμμα και θα γυρίσουμε γιατί είστε καταπέλτης.
(Διαφημιστικό διάλειμμα)
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εννέα και τρία πρώτα λεπτά, είμαστε πάντα σε ζωντανή σύνδεση Κυριακή πρωί εδώ, της Αγίας Βαρβάρας είναι σήμερα. Κύριε Χρυσοχοϊδη με όλα αυτά που μας είπατε λίγο νωρίτερα, καταλαβαίνω ότι αν ανοίξουν οι διαδικασίες θα πάμε σε μια θα λέγαμε μάχη διαδοχής με πολύ σκληρά χαρακτηριστικά και πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι πάλι θα έχουμε τα τραύματα του 2007.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Καταρχήν κ. Χασαπόπουλε αφήσαμε λίγο κενό μια προηγούμενη ερώτησή σας και θέλω να την απαντήσω με σαφήνεια ακόμη περισσότερο σχετικά με την πιθανή διάσπαση. Σε διάσπαση πάμε με βεβαιότητα τώρα που γίνονται διάφορες μεθοδεύσεις, τώρα που γίνονται σκόπιμες καθυστερήσεις.
Καταρχήν πρέπει να πω ότι όποιος δεν καταλαβαίνει ότι πρέπει να τρέξουμε γρήγορα όχι μόνο στα θέματα του ΠΑΣΟΚ αλλά και στη χώρα τότε ή δεν κατανοεί την πραγματικότητα ή έχει κρυφή ατζέντα. Αναφέρομαι και στη χώρα, όποιος δηλαδή δεν βιάζεται να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές στη χώρα που αναφέρονται στις διαρθρωτικές αδυναμίες που έχουμε σήμερα στο κράτος, στην οικονομία, στην κοινωνία. Προφανώς – επαναλαμβάνω - ή δεν κατανοεί ή έχει κρυφή ατζέντα. Το ίδιο συμβαίνει και στο ΠΑΣΟΚ.
Αυτό που γίνεται σήμερα, αυτή η στρεψοδικία ουσιαστικά θα οδηγήσει κάποια στιγμή σε διάσπαση. Και επειδή στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν δυνάμεις και στη δημοκρατική παράταξη ακόμη περισσότερες, ας ξέρουν όλοι αυτοί και κυρίως η γραφειοκρατία του ΠΑΣΟΚ ότι είμαστε εδώ και θα υπηρετήσουμε τις ιδέες για να πάμε στο καινούριο. Το παλιό έκλεισε, έκλεισε με μεγάλες πληγές, με μεγάλα τραύματα, θέλουμε να τις επουλώσουμε και όχι να τις συντηρήσουμε. Κάνουν λάθος μεγάλο.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα με αυτό που λέτε μου δημιουργείτε μια απορία. Ότι μήπως ορισμένοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν μεταξύ των οποίων ίσως να είναι και ο σημερινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχοντας κρυφή ατζέντα να κάνει καθυστέρηση μήπως έχει μια δεύτερη σκέψη να παραμείνει;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Δεν ξέρω, δεν αναφέρομαι σε κανέναν συγκεκριμένα. Εγώ βλέπω μια κατάσταση, με την οποία πρέπει να σας πω ότι δεν ασχολείται κανείς πολίτης σήμερα με τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Αυτό είναι πολύ σωστό που λέτε.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Απολύτως κανείς. Όμως επειδή κ. Αναγνωστάκη η πολιτική πρέπει να είναι μια διαδικασία πρόγνωσης και πρόβλεψης του μέλλοντος και προετοιμασίας του μέλλοντος, έχουμε υποχρέωση τώρα που είναι «ανύποπτη περίοδος» και πρέπει να υπηρετούμε και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης Παπαδήμου με σαφήνεια, με αφοσίωση και με αποτελεσματικότητα αλλά ταυτόχρονα να προετοιμάσουμε και το μέλλον, αυτό πρέπει να ανοίξει γρήγορα, άμεσα. Και αν δεν το ανοίξουν αυτοί που πρέπει να το ανοίξουν, τότε θα το ανοίξουμε εμείς. Και γι΄ αυτό καλώ όλους τους συντρόφους μου να είναι σε εγρήγορση και κινητοποίηση.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς θα το ανοίξετε εσείς; Τι εννοείτε;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Εννοώ ότι υπάρχουν καταστατικές διαδικασίες που προβλέπουν συγκεκριμένες διαδικασίες και μεθόδους για να υπάρξουν εξελίξεις σε κάθε μέτωπο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν αναφέρομαι σε κανένα πραξικόπημα. Αναφέρομαι πολύ συγκεκριμένα με σεβασμό στις διαδικασίες του Καταστατικού.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πάτε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα θέσετε θέμα, θα πάτε στο Εθνικό Συμβούλιο, πώς θα γίνει αυτό το πράγμα;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούμε τους τηλεθεατές με αυτές τις διαδικασίες. Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Επαναλαμβάνω και πάλι. Πρέπει να εγκαταλείψουμε την άρνηση, να βλέπουμε την αλήθεια που είναι εδώ μπροστά μας, μπροστά στα πόδια μας και να την υπηρετούμε.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Κύριε Χρυσοχοϊδη θέλω να σας ρωτήσω κάτι, διότι όλη την ατζέντα που είχα προετοιμάσει χτες δεν σας κρύβω με τον Ιορδάνη, ανατράπηκε με αυτά που μας είπατε. Θέλω όμως να ρωτήσω κάτι και είναι ενός τηλεθεατή, πράγμα που κάνουμε συχνά εμείς εδώ αλλά είναι εντυπωσιακή η ερώτηση αυτή που κάνει. Είπατε ότι αρκετές φορές το ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα έχει σεβαστεί το λαό και ρωτάει πολύ εύγλωττα ένας τηλεθεατής. Πότε το σεβάστηκε όταν για τόσα πολλά χρόνια και με τόσα πολλά σκάνδαλα δεν τιμωρήθηκε κανένας και δεν βγήκε κανένα στέλεχος να πει ότι δεν έγινε αυτό; Γιατί αυτή η συνενοχή, γιατί την κρύβετε τόσο καλά; Γιατί;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ανοίγετε ένα κεφάλαιο πολύ σημαντικό και πολύ σπουδαίο και πιστεύω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα μας δοθεί η δυνατότητα πάνω σε αυτά τα ζητήματα να τοποθετηθούμε με πολύ σαφήνεια, καθαρότητα και κυρίως με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.
Υπάρχει ζήτημα απόδοσης δικαιοσύνης στον τόπο; Και όλο το πλέγμα των νομικών διοικητικών ποινικών και άλλων ρυθμίσεων, οδηγούν στο αποτέλεσμα που λέει ο τηλεθεατής. Εγώ όμως θα σας πω δύο παραδείγματα πολύ γρήγορα. Όταν πρωτοπήγα το ’99 στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, θυμάστε κ. Αναγνωστάκη γιατί εσείς τα παρακολουθούσατε αυτά τότε, έφτιαξα την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, την Υπηρεσία που καταπολεμά τη διαφθορά στην Αστυνομία.
Στον πρώτο 1,5 χρόνο, και δεν αναμίχθηκα καθόλου στη σύνθεσή της, μόνο το νόμο έφτιαξα, τον πρώτο 1,5 χρόνο προφυλακίστηκαν 650 αστυνομικοί για διαφθορά και κατηγορήθηκαν περίπου 4.500. Το ερώτημα είναι και δεν ξέρω την απάντηση για να δικαιολογήσω και τον τηλεθεατή, πόσοι από αυτούς καταδικάστηκαν εντέλει, δεν το ξέρω αυτό. Καλό είναι να το ψάξουμε.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ναι αλλά εδώ όμως βλέπω ότι όσον αφορά τα πολιτικά του ΠΑΣΟΚ είσαστε πεντακάθαρος και αιχμηρός και ειλικρινής και όσον αφορά το θέμα αυτό είστε στρογγυλός. Μου θυμίζετε τον παλιό Χρυσοχοϊδη.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Θα απαντήσω με καθαρό τρόπο. Δεύτερον, πριν από ένα χρόνο όταν έφυγα από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης άφησα, και τώρα το συνεχίζει ο κ. Παπουτσής με πολύ μεγάλη επιτυχία, τη νέα Υπηρεσία Οικονομικού Εγκλήματος. Δείτε, κάνουν θαύματα, είναι μόλις 100 παιδιά. Εάν γίνουν 1.000 τα παιδιά αυτά που είναι μορφωμένα με υψηλά προσόντα, να είστε βέβαιος ότι η χώρα θα αλλάξει μορφή σε ό,τι αφορά την απόδοση δικαίου στο οικονομικό, στο οργανωμένο έγκλημα, που τόσο μαστίζει την κοινωνία σήμερα.
Και τρίτο, οι προτάσεις μας αυτή τη στιγμή για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου σε ότι αφορά τον κολασμό και την αντιμετώπιση αυτών των πραγμάτων πρέπει να είναι ριζικές, που έχουν σχέση με τις ασυλίες, με τις υπουργικές ευθύνες, με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Κοινοβούλιο.
Και θα δείτε τουλάχιστον σε ότι με αφορά προτάσεις οι οποίες απαντούν στις αγωνίες των ανθρώπων. Αντιλαμβάνομαι…
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Δεν είσαστε το ίδιο έτοιμος όπως ήσασταν πολιτικά για το τι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Είμαι απόλυτα έτοιμος, είμαι απόλυτα επαναλαμβάνω έτοιμος και μπορούμε να κάνουμε μια εκπομπή αν θέλετε να τα κουβεντιάσουμε. Είμαι απόλυτα – επαναλαμβάνω – έτοιμος…
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Να συζητήσουμε με μεγάλη χαρά τη συνενοχή, αυτό θα συζητήσουμε.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Προσέξτε όμως να λάβουμε υπόψη μας και τα παραδείγματα που σας δίνω αυτά τα συγκεκριμένα, τα οποία είναι ζωντανά παραδείγματα και απαντούν έμπρακτα με αποτέλεσμα στις ανάγκες που έχει σήμερα ο ελληνικός λαός…
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ναι αλλά απαντούν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες πλην των πολιτικών. Την ομάδα των πολιτικών δεν την ακούμπησε κανένα από τα παραδείγματα αυτά.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Μα για τους πολιτικούς, παρακαλώ πολύ να κάνουμε μια συγκεκριμένη αν θέλετε και εξειδικευμένη συζήτηση.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Εντάξει το σέβομαι και θα το κάνουμε.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς κ. Χρυσοχοϊδη τώρα από αυτά που λέτε καταλαβαίνω ότι έχετε έτοιμη την πλατφόρμα με την οποία το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει σε εκλογές, έτοιμη, με την έννοια την έχετε επεξεργαστεί για την επόμενη μέρα;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Προσπαθώ να διαμορφώσω στη σκέψη μου όλες εκείνες τις αναγκαίες πολιτικές, οι οποίες θα οδηγήσουν πού κ. Χασαπόπουλε; Ένας είναι ο εθνικός στόχος αυτή τη στιγμή, να μη χαθεί επαναλαμβάνω μια γενιά σε συνθήκης οπισθοδρόμησης τα επόμενα 10 χρόνια.
Πιστεύω εάν επισπεύσουμε και αν δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες αυτό μπορεί να γίνει σε 5 χρόνια, είναι απόλυτη πίστη μου και μπορώ να το αποδείξω. Και πιστεύω ότι ως πολιτικός που είχα αποτελέσματα στη διαδρομή μου, πιστεύω ότι μπορώ να υπηρετήσω μια τέτοια πολιτική και ένα τέτοιο στόχο.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας ξαναρωτήσω, σας ρώτησα στην αρχή μετά το διάλειμμα. Δεν φοβάστε ότι θα πάμε σε μια εκλογική αναμέτρηση για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ με πολύ σκληρούς όρους και αυτό που έγινε το ‘7, που ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές στη βάση του και σε ορισμένες περιπτώσεις διχάστηκε ότι θα είναι πολύ επώδυνο για ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ αυτό;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Είναι προφανές κ. Χασαπόπουλε. Υποθέσεις όπως αυτές και μάλιστα σε σημερινές συνθήκες δεν λύνονται χωρίς τραύματα και χωρίς πληγές. Ήδη οι πληγές είναι ανοιχτές και θα δημιουργηθούν και άλλες αλλά θα κλείσουν μόνο με ένα τρόπο. Όταν υπηρετήσουμε, δούμε την αλήθεια και την υπηρετήσουμε την αλήθεια με τρόπο τέτοιο που αρμόζει σε προοδευτικούς ανθρώπους.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σηκώσατε πολύ ψηλά τον πήχη κ. Χρυσοχοϊδη.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Έτσι πρέπει να κάνουμε αλλιώς να πάμε στα σπίτια μας. Επαναλαμβάνω, το αίσθημα ευθύνης και την ευθύνη της πολιτικής τώρα πρέπει να την αναδείξουμε όλοι μας. Θα κριθούμε από αυτή τη στάση ο καθένας μας.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλοί είναι αυτοί που λένε κ. Χρυσοχοϊδη ότι αν ανοίξει ένα τέτοιο μέτωπο τώρα, για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ κλπ. ότι θα είναι τέσσερις – πέντε, δεν ξέρω πόσοι θα είναι οι υποψήφιοι, ένας – δύο δεν έχει καμιά σημασία αυτό, θα είναι κορυφαίοι Υπουργοί στην κυβέρνηση Παπαδήμου, οι οποίοι θα κάνουν και προεκλογική εκστρατεία το απόγευμα.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Όλα αυτά είναι φύλλο συκής, είναι το φύλλο συκής και είναι και οι δικαιολογίες. Όπως και άλλα που ακούω.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Για να μη γίνουν εννοείτε, είναι φύλλο συκής για να μη γίνουν.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ακριβώς. Όπως επίσης ακούω ότι να μην πάμε σε διαδικασίες στο λαό, διότι θα έρθει λίγος κόσμος να ψηφίσει π.χ. Έτσι όπως τα κάναμε, έτσι όπως καταντήσαμε τη δημοκρατική παράταξη θα το υποστούμε αυτό αλλά θα το υποστούμε. Πρέπει να ταπεινωθούμε, να περάσουμε μέσα από μια καθαρτήρια διαδικασία προκειμένου να αναδειχθούμε την επόμενη ημέρα καθαροί κοιτάζοντας τα μάτια το λαό.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα υπονομεύσει την κυβέρνηση Παπαδήμου αυτό;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ναι επαναλαμβάνω αυτά είναι φύλλο συκής και δικαιολογίες. Καθημερινά ασχολούμαι, τα 4/5 του χρόνου μου με τη δουλειά μου. Όποιος δεν την κάνει και δεν μπορεί, μπορεί να παραιτηθεί.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Κύριε Χρυσοχοϊδη ξαναλέω εάν, θα ήθελα πάρα πολύ να κάνουμε με τους ίδιους όρους την ίδια κουβέντα όχι με εμάς…
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Είμαι στη διάθεσή σας.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ειλικρινά σας το λέω, να την κάνετε με την κοινωνία όχι με εμάς, όχι δημοσιογραφικά με εμάς, με την κοινωνία, τους ίδιους όρους για την πολιτική τάξη.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Βεβαίως.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Γιατί κάνατε πολύ σωστές τοποθετήσεις για το τι συμβαίνει μέσα στο ΠΑΣΟΚ και αφήσαμε απ’ έξω την πολιτική τάξη. Μια άλλη φορά ή με εμάς ή με κάποιον άλλον το οφείλετε αυτό στην ελληνική κοινωνία.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Με πολύ χαρά. Είναι υποχρέωσή μας.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Και αν είναι σε εμάς, ακόμα καλύτερα. Να είστε καλά.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.






Πηγή: newsit

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts...';

LinkWithin