Ads 468x60px

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Οριστικές αποφάσεις για την εφεδρεία. Δείτε αναλυτικά


Οριστικές αποφάσεις για την εφεδρεία. Δείτε αναλυτικά
Ομόφωνη ήταν η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για το εσχέδιο της εργασιακής εφεδρείας και το προσχέδιο του προϋπολογισμού που μονοπώλησαν τη σημερινή ατζέντα. Τα βασικά σημεία του σχεδίου για την εφεδρεία (χωρίς να έχουν δοθεί ακόμα διευκρινήσεις) είναι:- Όσοι εργαζόμενοι είναι με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου του Δημοσίου και θέλουν 12 έως 24 μήνες για σύνταξη, μπαίνουν σε εφεδρεία και δε θίγονται τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.- Σε μόνιμους υπαλλήλους του Δημοσίου που θέλουν 12 έως 24 μήνες για σύνταξη, καταργούνται οι θέσεις τους και πηγαίνουν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς κάτι που σημαίνει πως θα λαμβάνουν το 60% των αποδοχών τους. Ο όρος «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς» επελέγη για να μην υπάρχουν νομικά προβλήματα.- Θα τεθούν σε εφεδρεία το ταχύτερο δυνατό 1.000 άτομα από 151 φορείς που καταργούνται (σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος διερωτήθηκε όσον αφορά τους συγκεκριμένους εργαζόμενους «εάν αξίζει να τους βάλουμε σε αυτό καθεστώς» αλλά δεν διευκρίνισε τι εννοεί).

- Καταργείται το δικαίωμα παραμονής στο Δημόσιο για 2-3 χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση
- Σε εφεδρεία μπαίνει και το πλεονάζον προσωπικό, που υπολογίζεται σε 6-7.000 άτομα.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε εφεδρεία μπαίνουν 18.000 εργαζόμενοι από το στενό δημόσιο τομέα (έστω και αν κάποιοι επισήμως τίθενται σε προσυνταξιοδοτική περίοδο) και 12.000 εργαζόμενοι από συγχωνεύσεις και καταργήσεις νομικών προσώπων.Αναλυτικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στο 8,5% το έλλειμμα για φέτος – Μέτρα ύψους 6,6 δισ. ευρώ το 2012
Σύμφωνα με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το έλλειμμα του 2011 προσδιορίζεται σε 8,5% του ΑΕΠ (18,69 δισ. ευρώ) έναντι δημοσιονομικού στόχου του 2011 για έλλειμμα 17,1 δισ. ευρώ, δηλαδή 7,8% του σημερινού ΑΕΠ.Η δέσμη των μέτρων που έχει αποφασιστεί για το 2011 και το 2012 είναι συνολικού ύψους 6,6 δισ. ευρώ ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η διασφάλιση του δημοσιονομικού στόχου για το 2012  θα επιτρέψει την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ, που σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία άλλη δημοσιονομική φάση.Όσον αφορά την ύφεση, προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 5,5% φέτος ενώ να «κλείσει» μεταξύ 2 και 2,5% το 2012.
ΤΑ ΝΕΑ

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts...';

LinkWithin