Ads 468x60px

Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Σήμερα το βράδυ το κρίσιμο Eurogroup

Σήμερα το βράδυ το κρίσιμο Eurogroup : Το βράδυ θα γίνει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν στις 19:00 και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα
Το βράδυ θα γίνει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν στις 19:00 και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα πάει στις Βρυξέλλες με το πακέτο των συμφωνηθέντων μέτρων, από το οποίο απουσιάζουν οι ρυθμίσεις για τις συντάξεις, καθώς η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει 15 ημέρες περιθώριο για να αντιπροτείνει ισοδύναμα μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ, χωρίς, ωστόσο αυτή η προθεσμία να θεωρείται σίγουρη.

Κομισιόν: Άγνοια για την 15ήμερη παράταση
Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει λάβει γνώση για την παράταση των 15 ημερών προς την Ελλάδα προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την τρόικα.
«Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω. Δεν είμαι ενήμερος για τέτοιου είδους παράταση. Έχω διαβάσει τις σχετικές ανακοινώσεις, αλλά δεν έχω καμμιά αναφορά σε τέτοια παράταση» είπε ο Αμαντέου Αλταφάζ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες πριν τη Σύνοδο του Eurogroup.

Στο μεταξύ σύμφωνα με δηλώσεις Γερμανού κυβερνητικού αξιωματούχου, που επικαλείται το Reuters, δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα κατά τη συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup.
Σύμφωνα με τη δήλωση του γερμανού κυβερνητικού αξιωματούχου δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση ούτε για τη νέα δανειακή σύμβαση, ούτε για το PSI, καθώς δεν υπάρχει βάση γιαυτό.
Ολονύχτια σύσκεψη Παπαδήμου με την τρόικα

Τα ολονύχτια παζάρια κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου οδήγησαν σε συμφωνία για την επιβολή της πιο σκληρής λιτότητας που γνώρισε ποτέ η χώρα, ενώ στη διάρκεια των πολύωρων διαβουλεύσεων απειλήθηκε αρκετές φορές η κυβερνητική συνοχή.

Η σύσκεψη του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με την τρόικα, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, ολοκληρώθηκε στις 6 τα ξημερώματα.
Η συνάντηση άρχισε μετά τη λήξη της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, δηλαδή μετά τη 1 τη νύχτα, και διήρκεσε περίπου πέντε ώρες. 
«Από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, εξαρτάται η ολοκλήρωση ή η μη ολοκλήρωση του PSI, εξαρτάται το αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική.

Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Πρέπει να βλέπουμε μόνο τους Έλληνες κατάματα, το εθνικό συμφέρον, την προοπτική των παιδιών μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αναχωρώντας από το Μεγάρο Μαξίμου.
Ερωτηθείς εάν αυτή η τελευταία του αναφορά σημαίνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τους αρχηγούς, αναφέροντας  ότι «έχουν συμφωνηθεί όλα τα ζητήματα πλην ενός».
Επανέλαβε δε ότι η διαπραγμάτευση είναι Λερναία Ύδρα και εξήγησε ότι «όταν αφήνουμε ένα ζήτημα ανοιχτό, μπορεί η άλλη πλευρά να ανοίξει δύο».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μετά τη σύσκεψη, ότι οι συζητήσεις έχουν ολοκληρωθεί και πως υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο έχει κάποια στοιχεία που πρέπει να διευκρινιστούν.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι δεν θα υπάρξει σήμερα νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό, καθώς επίκεινται οι συνεδριάσεις του Working Group και στη συνέχεια του Eurogroup.
Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν ότι η πολύωρη σύσκεψη ήρθε ως συνέχεια της διαφωνίας που σημειώθηκε ανάμεσα στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σχετικά με το ζήτημα των επικουρικών και κύριων συντάξεων, ενώ πρόσθεταν ότι ο κ. Παπαδήμος είχε και σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία «με τους δυο αρχηγούς».

Δεκαπέντε μέρες διορία για 300 εκατ. ευρώ
Επ' αυτού του ζητήματος και όσον αφορά στην εξεύρεση του ποσού των 625 εκ. ευρώ που βρισκόταν σε εκκρεμότητα, στέλεχος της κυβέρνησης υποστήριζε σε συζήτηση που είχε με πολιτικούς συντάκτες μετά τη σύσκεψη ότι «όπως φαίνεται να διαμορφώνεται, τα μισά από αυτά τα χρήματα "κλείνουν"», ενώ τόνιζε πως «έχει δοθεί περιθώριο 15 ημερών για να εξειδικευτεί από πού θα αντληθεί το υπόλοιπο ποσό».
Ειδικότερα, το ίδιο στέλεχος διευκρίνιζε ότι το ποσό των περίπου 300 εκ. ευρώ που «έχει κλείσει», θα αφορά σε περικοπές των συντάξεων, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν έχει συμφωνηθεί εάν θα πρόκειται μόνο για τις επικουρικές ή μόνο για τις κύριες ή και για τις δύο.
Σε κάθε περίπτωση, η ίδια κυβερνητική πηγή δεν απέκλειε και το ενδεχόμενο να εξεταστεί η εξειδίκευση του τρόπου άντλησης του ποσού των 625 εκ. ευρώ συνολικά, εντός του χρονικού περιθωρίου των 15 ημερών.

Συνταγή φτώχειας στο βωμό της ανταγωνιστικότητας
Βίαιη υποτίμηση των αμοιβών τους υποχρεώνονται να υποστούν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με το νέο Μνημόνιο, καθώς ο στόχος της τρόικας είναι να καταστούν οι μισθοί των Ελλήνων ανταγωνιστικοί με αυτούς της Πορτογαλίας αλλά και της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται και συμφωνήθηκε άμεση μείωση κατά 22% του βασικού μισθού σε όλα τα επίπεδα, μια επιπλέον κατά 10% για όλους τους νέους κάτω των 25 ετών, καθώς και το πάγωμά τους στα νέα χαμηλά επίπεδα έως το 2015.
Επίσης, μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις κατά 15%, αλλά και οι βασικές συντάξεις σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και τράπεζες κατά 15%, και σε ΝΑΤ και ΟΓΑ κατά 7%.
Επιπλέον, καταργείται η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ και πρώην ΔΕΚΟ, ενώ έρχονται αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια έως τα τέλη Ιουνίου και αποχωρούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (και με απολύσεις) 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι έως το τέλος του χρόνου.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να νομοθετήσει άμεσα τα περισσότερα από τα παραπάνω μέτρα, ως προϋπόθεση προκειμένου να εξασφαλίσει τα σωτήρια 130 δισ. ευρώ που θα αποτρέψουν τη χρεοκοπία.
Ειδικότερα, η μείωση των κατώτερων μισθών κατά 22% που θα ισχύσει σε όλα τα κλιμάκια, καθώς και οι περικοπές στις κύριες συντάξεις του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και τραπεζών κατά 15%, και του ΝΑΤ και του ΟΓΑ κατά 7%, θα ισχύσουν αναδρομικά από τις αρχές του έτους.
Επιπλέον προβλέπεται κατάργηση των κανονισμών εργασίας στις ΔΕΚΟ, που ισοδυναμεί με άρση μονιμότητας για τους εργαζόμενους σε αυτές.
                                                                                                                                                                 
Αναλυτικά το σχέδιο του μνημονίου
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο του μνημονίου που τέθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης περιελάμβανε:
-  Τη μείωση κατά 22% του βασικού μισθού άμεσα. Ειδικά για τους νέους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών, ο μειωμένος μισθός να είναι μειωμένος κατά 32% συγκριτικά με σήμερα.
- Το πάγωμα των βασικών μισθών στα επίπεδα αυτά, καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος.
- Το πάγωμα των ωριμάνσεων, έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω του 10%.
- Τη μείωση από τους έξι στους τρεις μήνες του χρονικού διαστήματος από τη λήξη της σύμβασης κατά το οποίο εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι της (μετενέργεια). Μετά από αυτό, αν δεν υπάρξει σύμβαση, θα ισχύει ο βασικός μισθός συν τα επιδόματα αρχαιότητας, επικινδυνότητας, παιδιών και σπουδών.
- Οι συλλογικές συμβάσεις δεν θα έχουν διάρκεια πάνω από 3 έτη, ενώ οι υφιστάμενες συμβάσεις που ήδη έχουν διάρκεια 24 μηνών, θα λήξουν σε έναν χρόνο από τώρα.
- Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ κατά 2% άμεσα και κατά επιπλέον 3% το 2013.
- Την αναθεώρηση έως το τέλος Ιουνίου των ειδικών μισθολογίων για δικαστικούς, γιατρούς, διπλωματικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς και στρατιωτικούς.
- Την ιδιωτικοποίηση έως το τέλος Ιουνίου 2012 των προγραμματισμένων πακέτων μετοχών των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και του Διεθνούς Κέντρου Τύπου. Ο στόχος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις περιορίζεται, πάντως,
στα 19 δισ. ευρώ από 50 δισ. ευρώ.
- Τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών, αλλαγές στον ΦΠΑ με στόχο την απλοποίηση του συστήματος επιβολής του φόρου, το κλείσιμο 200 εφοριών έως το τέλος του έτους.
- Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου και μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια.Πηγή: tanea

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts...';

LinkWithin