Ads 468x60px

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Σε έκτακτη ανάγκη Πύργος και Αρχαία Ολυμπία - Μια νεκρή - Εκκένωση του νοσ. Πύργου - VIDEO

- Εικόνες βιβλικής καταστροφής στον Πύργο, την Αρχαία Ολυμπία και άλλες περιοχές
- Δρόμοι-ποτάμια, "λίμνη" οι εγκαταστάσεις του ΟΣΕ       ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και VIDEO
- Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία όλες οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού
- Αποκαθίσταται η κυκλοφορία
- Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός
- Επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, λόγω των έντονων βροχών που προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες σε πολλές περιοχές.


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε επιχείρηση των πυροσβεστών στην περιοχή Λάνθι, όπου με τη βοήθεια ελικοπτέρου «σούπερ πούμα», κατάφεραν να βοηθήσουν κατοίκους, που έχουν αποκλεισθεί, λόγω κατολισθήσεων.

Δεκάδες είναι τα περιστατικά απεγκλωβισμών εντός και εκτός Πύργου. Ανδρες της ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν στις Καρούτες και στο Λαμπέτι δύο οικογένειες που είχαν εγκλωβιστεί. Ενα μωρο κινδύνεψε στη Σαλμώνη όταν υπερχείλισε ο ποταμός Ενιππέας.

Όπως γράφει το thebest μια γυναίκα ηλικίας περίπου 80 ετών εντοπίστηκε νεκρή στην περιοχή "Κολιρέϊκες Παράγκες" έξω απο τον Πύργο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις απο την θέση που βρέθηκε η άτυχη γυναίκα πνιγμένη, φαίνεται πως προσπάθησε να γλιτώσει αλλά τα ορμητικά νερά την εγκλώβισαν πάνω στο σύρμα της περίφραξης.

Το νερό της βροχής ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις και τα εβδομήντα εκατοστά σε διαμερίσματα μέσα στην πόλη και σύμφωνα με το ilialive, οι εγκαταστάσεις του ΟΣΕ έχουν μετατραπεί σε απέραντη λίμνη.

Επιχείρηση στήθηκε για τη διάσωση μιας μητέρας με τα δύο παιδιά της που εγκλωβίστηκαν στο σπίτι τους από τα νερά του ποταμού Ενιππέα.

Η πρώτη προσέγγιση με μεγάλα οχήματα της Πυροσβεστικής δεν ήταν επιτυχής και η δεύτερη προσπάθεια έγινε με το ειδικό ερπυστριοφόρο άρμα της ΕΜΑΚ, που αντιμετώπισε πρόβλημα την ώρα που έφευγε από το σπίτι και αφότου επιβίβασε την οικογένεια.

Τελικά η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε με επιτυχία όταν επενέβη η ΕΜΑΚ με βάρκα και πήρε τα άτομα μέσα από το άρμα και τα μετέφερε σε ασφαλές σημείο.Σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα και δρόμοι έχουν καλυφθεί απο νερό και η πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω απο 200 κλήσεις. Εχουν πλημμυρίσει η Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας, το Νοσοκομείο Πύργου, το οποίο εκκενώνεται για προληπτικούς λόγους και άλλες εγκαταστάσεις.

Στο νοσοκομείο συγκεκριμένα έχουν πλημμυρίσει οι υπόγειοι χώροι του ιδρύματος και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να υποστούν ζημιές ιατρικά μηχανήματα, η γεννήτρια παροχής ρεύματος του νοσοκομείου, καθώς και όποιο άλλο νοσοκομειακό υλικό είναι αποθηκευμένο. Πάντως, στο υπόγειο του νοσοκομείου υπάρχουν συνεργεία, προκειμένου να κάνουν απάντληση των υδάτων, αλλά και να διασώσουν από τα νερά το ιατρικό υλικό.Ασθενοφόρα από όλο τον Νομό βρίσκονται στον προαύλιο χώρο, μπροστά από τα επείγοντα περιστατικά και παραλαμβάνουν ασθενείς γιά να τους μεταφέρουν στα Νοσοκομεία Αμαλιάδας, Κρεστένων ή και της Πάτρας.

Άνδρες και γυναίκες του ΕΚΑΒ από όλα τα Νοσοκομεία του Νομού, μεταφέρουν τους ασθενείς όλων των κλινικών, και των τριών ορόφων, πάνω σε φορεία χειρός δεμένους, από το κλιμακοστάσιο στο ισόγειο, επειδή λόγω της διακοπής του ρεύματος δεν λειτουργούν τα ανσανσέρ του Νοσοκομειου.

Μικρές γενήτριες ακόμα και φακοί χρησιμοποιούνται γιά να μπορέσουν να κατεβάσουν τους ασθενείς.
Ασθενείς εγχειρισμένους, με κατάγματα, βαρειά ασθενείς, ασθενείς κύρια μεγάλης ηλικίας μεταφέρονται τρεις ορόφους από το κλιμακοστάσιο.

Ελαφρότερα περιστατικά του Νοσοκομείου μεταφέρονται με τα Ι.Χ αυτοκίνητα των συγγενών τους σε άλλα Νοσοκομεία ή κλινικές.Γιατροί, νοσοκόμες και λοιπό προσωπικό του ΓΝΝΠ από αύριο θα υπηρετεί στα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Κρεστένων μέχρι να αποκατασταθεί η κατάσταση και να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Πύργου.Δυνάμεις έχουν φτάσει σε βοήθεια από την Αρκαδία, την Αχαΐα και την Ναύπακτο.

Με τη βοήθεια ελικοπτέρου «σούπερ πούμα» απεγκλωβίστηκε ένας άνδρας κοντά στον Αλφειό ποταμό, ενώ στην ίδια περιοχή διασώθηκαν αλλά δέκα άτομα.

Σύμφωνα με το iliaoikonomia κινδύνευσαν να πνιγούν 100 παιδιά και περίπου 200 ενήλικοι στον μόνιμο καταυλισμό τσιγγάνων πλησίον της γέφυρας του Αλφειού στην Εθνική οδό Πύργου-Κυπαρισσίας.

Τα περισσότερα αυτοκίνητα του οικισμού είναι πλημμυρισμένα ενώ το νερό στα σπίτια έφτασαν και το μισό μέτρο.

Ανησυχητικά ανέβηκε και η στάθμη του νερού στις εργατικές κατοικίες στην οδό Κατακόλου φτάνοντας πάνω από ενάμισι μέτρο σε ορισμένα σημείο με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκλωβιστουν στα σπίτια τιυς. Ωστόσο, οι ένοικοι των εργατικών κατοικιών απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Ακόμη ασφαλώς απομακρύνθηκαν και οι μοναχές από την μονή Παναγίας Κρεμαστών, λόγω των κατολισθήσεων που είχαν σημειωθεί. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο εθνικό, αστικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται πλεόν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.Νωρίτερα, άνδρες της πυροσβεστικής έσωσαν δύο γυναίκες που είχαν εγκλωβιστεί τα πλημμυρισμένα σπίτια τους. Και οι δύο ήταν ασθενείς, η μία βρέθηκε στην περιοχή της Κεραίας κατάκοιτη, με το νερό σχεδόν να την έχει σκεπάσει.

Στο κέντρο του Πύργου αλλά και σε γειτονιές οι δρόμοι έχουν γίνει "ποτάμια" και σε αρκετούς διακόπηκε η κυκλοφορία.Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για το μέγεθος των ζημιών από τις πλημμύρες, αλλά και τις κατολισθήσεις, υπάρχουν τεράστιες καταστροφές στα δίκτυα υποδομών, σε αγροτικές καλλιέργειες και στο ζωικό κεφάλαιο, καθώς και στις περιουσίες κατοίκων στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, και έχει ήδη ενημερώσει τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Θεόδωρο Μπούφη, και τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Τάσο Αποστολόπουλο, για την κήρυξη των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

"Η Πυροσβεστική Υπηρεσία από την πρώτη στιγμή έθεσε σε επιφυλακή το σύνολο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 22 διασώσεις ατόμων στις περιοχές Λαμπέτι, Σαλμώνη, Βαρβάσαινα και Καρούτες.

Επίσης έχει δεχτεί 300 κλήσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια κατοικιών, επιχειρήσεων και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία και έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα 130 επιχειρήσεις για την άντληση υδάτων.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, από τις πυροσβεστικές δυνάμεις εντοπίστηκε νεκρή η Π.Ζ. 82 ετών, στην περιοχή του τοπικού διαμερίσματος Βαρβάσαινας στη θέση Λίθαρος, ενώ έγινε προληπτικά απομάκρυνση των Μοναχών της Μονής Παναγίας Κρεμαστών λόγο κατολισθήσεων.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχειρεί με το σύνολο των πυροσβεστικών υπαλλήλων της περιφέρειας, με 33 οχήματα, 2 βάρκες και 1 ερπυστριοφόρο της 6η ΕΜΑΚ."

Σε σύσκεψη που έγινε στο διοικητήριο στον Πύργο, αποφασίστηκε να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της περιοχής όσοι από τους πληγέντες δεν βρουν στέγη σε συγγενικά σπίτια.

Όσον αφορά στην καταγραφή των ζημιών, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει από αύριο, αφού εκτός από σπίτια και καταστήματα έχουν πληγεί αγροτικές εκτάσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις.

Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή, τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, όσο και για την πρόληψη τυχόν νέων, λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας που προβλέπεται ότι θα πλήξει από τις βραδινές ώρες περιοχές της Ηλείας.

Δείτε τα βίντεο από τις πληγείσες περιοχές:

Πηγή: newsit

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts...';

LinkWithin